Vaatwasser of met de hand? De pro’s en con’s

vaatwasser watervoetafdrukWas jij alles met de hand of steek je zo veel mogelijk afwas in de vaatwasmachine? Alles met de hand wassen duurt gewoonweg langer en kost meer moeite. Logisch dat veel mensen daarvoor kiezen. Maar is het ook de beste optie voor het milieu, de watervoetafdruk en je energieverbruik? En wat is het prijskaartje? We gingen het onderzoeken.

Watergebruik

Qua watergebruik is er doorgaans niet veel verschil tussen afwassen met de hand en met een vaatwasser. In beide gevallen verbruik je ongeveer 10 liter water. Bij oudere machines kan dat watergebruik wel iets hoger liggen. Volgens de cijfers van Van Marcke verbruikt een half gevulde vaatwasmachine gemiddeld 8 liter. Verder hangt het er ook van af of je je afwasbak laat vollopen met water of een wasteiltje gebruikt. Een teiltje heeft een inhoud van ongeveer 9 liter. Een gevulde afwasbak bevat wat meer water. Wanneer je afwast door het water uit de kraan de hele tijd te laten lopen en dus afwast onder stromend water, gebruik je ca. 6 liter water per minuut. Als je bv. 5 minuten op die manier afwast, heb je meteen 30 liter water gebruikt. In dat geval kies je beter voor afwassen met een vaatwasser.

En wat met het energieverbruik?

Hoewel er qua watergebruik normaal gezien niet veel verschil is, is dat wel het geval voor het energieverbruik. Een vaatwasser draait meestal op hoge temperaturen, op 70 tot 95 graden, en draait meestal enkele uren. Bij  afwassen met de hand wordt het water opgewarmd tot ongeveer 40 à 50 graden. Logischerwijze is het energieverbruik van een vaatwasser, door de energie die nodig is om het water op te warmen, een pak hoger dan bij afwassen met de hand . Daardoor is de milieu-impact van een afwasmachine doorgaans groter. Want energie betekent fossiele brandstoffen, en dat betekent CO2-uitstoot.

Je kan het energieverbruik van je vaatwasser echter wel een stuk verlagen door te kiezen voor de ecostand. Wanneer je alle afwas eerst voorspoelt onder stromend warm water of met heel veel water voorspoelt, zal je energieverbruik ook wel flink de hoogte in gaan. Als je het zo aanpakt, ben je toch beter met een vaatwasser.

De totale watervoetafdruk

Om de totale watervoetafdruk van een afwasbeurt te kennen, moet je het indirect water meetellen, met name het water dat gebruikt werd voor elektriciteitsproductie, watertoevoer en gas. Aangezien het energieverbruik van een vaatwasser hoger ligt dan die van een wasbeurt met de hand, zal de watervoetafdruk hiervan ook groter zijn. De totale watervoetafdruk zal, alles bij elkaar geteld, dus in de meeste gevallen het grootst zijn bij een vaatwasser.

Welke optie is goedkoper?

Wanneer je afgaat op de watervoetafdruk en het energieverbruik is met de hand wassen meestal de beste keuze. Dat betekent ook dat de prijs van een afwasbeurt met de hand het laagste zal zijn. Indien je echter veel afwasmiddel gebruikt en/of alles onder stromend water schoonmaakt, ben je waarschijnlijk beter af met een vaatwasser.

Conclusie

Met de hand wassen lijkt over het algemeen de beste keuze, zowel voor het milieu, de watervoetafdruk als voor de kosten. Indien je toch graag een vaatwasser gebruikt, kies dan voor de ecostand en zorg dat je machine volledig gevuld is!

Chloë

Chloë

Dat water telt wist ik al langer, maar dat je zelf zo gemakkelijk minder water kan gebruiken, door gewoon anders te eten, drinken, shoppen, enzovoort, vond ik persoonlijk echt verbazingwekkend. Mijn missie als communicatiemedewerker en grafisch vormgever bij Join For Water? Zorgen dat iedereen dit beseft en zo meewerkt aan een wereld waar iedereen gelijke toegang heeft tot water!

Bereken je watervoetafdruk