Speel Water op het spel
Wist je dat de gemiddelde Belg elke dag 7.400 liter water verbruikt? Niet alleen uit de kraan, maar ook verborgen in voeding, kledij en andere producten? Dit gezelschapsspel helpt jouw gezin op een speelse manier ontdekken hoe je slimmer met water kunt omgaan!
- Korter douchen? Ga vooruit!
- Te veel verharding in de tuin? Oeps, terug achteruit!
- Een slim idee om water te besparen? Trek een uitdaging!
Samen lachen, leren en actie ondernemen voor een duurzamere toekomst.
Wie wordt de waterkampioen in jouw gezin?
Download nu gratis, print het bord en speel mee!
Download het spelbord hier
Download de speelkaarten: eenzijdig (opdrachten op de voorkant)
Download de speelkaarten tweezijdig (met illustratie op de achterkant)
Download de spelregels en achtergrondinfo hier
Hoe speel je ‘Water op het spel’?
Het doel van het spel is om als eerste speler het laatste vakje op het bord te bereiken, zo kan je doorvaren naar zee!
Wat heb je nodig?
- Het uitgeprinte spelbord met genummerde vakjes. Het is handig als het spelbord groot genoeg is. A3 is een goed formaat. Kan je alleen printen op A4? Gebruik dan de optie ‘poster‘ als je print. Zet de schaal op 100% en kleef nadien je 2 A4’tjes aan elkaar.
- De uitgeprinte spelkaarten. Print de A4 vellen uit en knip ze tot het formaat van spelkaartjes.
- Eén dobbelsteen, op te diepen uit een ander spel.
- Eén pion per speler. Maak er een spel van! Geef aan iedereen de opdracht om een pion te zoeken, een klein bootje te vouwen of gebruik pionnen uit een ander spel onder het motto ‘reduce, re-use, recycle’! Goed bezig!
- Voor de waterchallenges: papier en pen, 2 glazen, een blinddoek, de achtergrondinfo (optioneel een set met een appel, koffie, kaas, chocolade en een jeansbroek)
Aan de lijn, klaar, start!
- Elke speler kiest een pion en zet hem in de buurt van vakje 1, dichtbij de bergrivier.
- Bepaal wie mag beginnen door om de beurt te gooien, de hoogste worp start.
- De spelers spelen om de beurt met de klok mee. De speler die aan de beurt is, gooit met de dobbelsteen en verplaatst zijn pion het aantal vakjes dat de dobbelsteen aangeeft.
- Als een speler een 6 gooit, mag hij een extra beurt nemen.
- Als een speler op een vakje landt waar al een andere speler staat, moet hij een vakje vooruit. Of maak het extra moeilijk en zet de laatste speler aan de start.
- De speler die als eerste precies op het laatste vakje landt, wint en mag door naar zee. Als een speler een te hoge worp gooit, moet hij het aantal overtollige stappen terugvaren.
Er zijn 3 soorten stops (en dus ook 3 soorten spelkaarten)
- Blauwe stroomversnelling: Als een speler eindigt op een blauw vakje, mag hij de stroomversnelling nemen. Neem een kaartje van de stapel ‘stroomversnellingen’, lees voor en vaar vooruit!
- Bruine tegenstroom: Als een speler eindigt op een bruin vakje, moet hij de tegenstroom volgen. Neem een kaartje van de stapel ’tegenstroom’, lees voor en vaar terug!
- Waterchallenges: Als een speler op een blauw, groter vakje komt waar 3 druppels op staan, dan moet hij een opdracht doen. Goed gedaan? Dan is de speler bevrijd en mag hij volgende beurt weer meedoen.
Download ook de achtergrondinfo als je graag wat extra uitleg hebt. Of check de info over direct en indirect water bij de tips. Goeie vaart!
Spelers: van 9 tot 99 jaar
Speltijd: 45 – 60 minuten
Groep: 2 tot 8 spelers
Hartelijk dank aan de enthousiaste spelers: Jolan, Lili, Vik, Ruth en Marijke!
Illustratie: Katrien Davans
Video en fotografie: Joe Khoury studio