De voordelen van kort, koud wassen

wassen watervoetafdrukUit een onderzoek van de Universiteit van Leeds (Verenigd Koninkrijk) i.s.m. wasmiddelenfabrikant Procter & Gamble blijkt dat een korte, koude wasbeurt veel minder vervuilend is voor het milieu. Dit komt doordat er in vergelijking met een warm, lang programma veel minder microplastics in het afvalwater – en uiteindelijk dus ook in de oceanen – terechtkomen. Dat betekent ook dat je watervoetafdruk kleiner wordt door korter en koud te wassen. Een deel van je watervoetafdruk wordt immers bepaald door grijs water, het water dat nodig is om de waterkwaliteit terug op peil te brengen na verontreiniging.

Bovendien verliest je kledij met een kort, koud programma veel minder snel zijn kleur én verslijt je kledij minder. De hitte en het lang wassen trekt namelijk de kleur uit je kledij en maakt de kledij sneller kapot.

Tijdens het onderzoek van de Universiteit van Leeds werden 12 donkere en 8 helder gekleurde T-shirts samen gewassen met witte stalen. Op die manier wilden de onderzoekers zowel de milieuvervuiling als de kleurvastheid testen. Na een wasbeurt van 30 minuten aan 25 graden bleek er tot 74% minder kleurverlies dan bij de wasbeurt van 84 minuten aan 40 graden. Bovendien kwamen er 52% minder microvezels in het afvalwater terecht bij de korte, koude was dan bij de lange, warme was.

… en het is goedkoper

Een ander voordeel van korter en koud wassen is een lagere energiefactuur. 90% van het energieverbruik van een wasmachine gaat immers naar het opwarmen van het water. Koud wassen betekent dus een lagere energiefactuur dan bij warm wassen. Bovendien verslijt en verkleurt je was bij een kort, koud programma minder snel, waardoor je minder snel nieuwe kledij moet kopen. Dat is niet alleen interessant voor je portemonnee, maar ook voor de watervoetafdruk. Hoe minder kledij je koopt, hoe kleiner je watervoetafdruk zal zijn, want voor kledij was veel water nodig om die te maken. Driedubbel gewonnen dus!

Maar is je kledij dan wel proper?

“Interessant, maar is je was na een kort, koud programma wel volledig proper?”, horen we je denken. Als je kledij niet echt vuil is, bv. een T-shirt of trui die je een dag of twee gedragen hebt maar waar er geen vlekken op zitten, is een koude was, op 30 graden of kouder, normaal gezien voldoende.

Voor vuil ondergoed en handdoeken wordt echter wel aangeraden op hogere temperaturen te wassen. Hetzelfde geldt voor andere kledij die erg vuil is, bv. werkkledij of kledij met vlekken. Aan de andere kant zal je was na een lang koud eco-programma ook perfect gewassen zijn, zelfs indien er vlekken op zitten. Want hoe langer de wastijd, hoe beter het wasmiddel kan intrekken in je was en dus hoe properder je was wordt. Er bestaan trouwens ook wasmiddelen speciaal voor koude wasbeurten, namelijk wasmiddel voor wol of delicate stoffen, die je best sowieso op een koud programma wast.

Dus…

Samengevat, kan je kledij zoals T-shirts, truien, shorts, rokjes, kleedjes en broeken, die niet erg vuil zijn, perfect wassen op een kort, koud programma. Voor andere kledij was je vaak best wel op hogere temperaturen. Doen dus, want zo verklein je je watervoetafdruk, zorg je dat je kledij minder snel verslijt en verkleurt én bespaar je op je energiefactuur!

Bronnen

MO* nieuwsbericht ‘Korter wasprogramma halveert plasticvervuiling’

Wastips van de Consumentenbond in Nederland

Team Water Challenge

Team Water Challenge

Bereken je watervoetafdruk