Waarom is kraantjeswater beter dan flessenwater?

kraantjeswaterHet is Mei Plasticvrij! Deze maand is het de bedoeling dat je zo weinig mogelijk plastic gebruikt, koopt of weggooit! Drink jij flessen- of kraantjeswater? Als we de cijfers mogen geloven is er veel kans dat jij flessenwater antwoordt. In Vlaanderen worden er namelijk elk jaar 1,5 miljard plastic flessen verkocht. We blijven blijkbaar steevast kiezen voor flessenwater. Nochtans is water van de kraan op alle vlakken de beste keuze. En niet alleen omdat je zo geen plastic gebruikt! We leggen uit waarom en ontkrachten meteen ook enkele fabeltjes over kraantjeswater.

De voordelen van kraanwater

Kraanwater is gewoon lekker. Vaak kunnen mensen het verschil niet proeven tussen kraan- of flessenwater. Als je wat chloor proeft, laat je het water even rusten in een karaf en de smaak verdwijnt. Chloor is niet schadelijk voor de gezondheid.

De watervoetafdruk van kraantjeswater is zes keer kleiner dan die van flessenwater, namelijk 0,4 liter t.o.v. 2,4 liter water, en dat per glas water. Kies je dagelijks voor water van de kraan, dan bespaar je duizenden liter water per jaar. Dat verschil in de watervoetafdruk komt onder meer door het feit dat het plastic moet gemaakt worden, dat flessen vervoerd moeten worden en dat er water en elektriciteit nodig is om de fabriek draaiende te houden. Dus ook de ecologische voetafdruk van flessenwater is logischerwijze vele malen groter dan die van kraanwater.

En dat is nog niet alles. Zo is flessenwater ook een pak duurder. Kraantjeswater is quasi gratis, hoewel je natuurlijk wel je waterfactuur moet betalen. Maar dit is een minimale kost als je dit vergelijkt met de prijs van flessenwater. Als je 5 glazen flessenwater per dag drinkt kost je dit € 350 à 550 per jaar, terwijl dat voor kraanwater slechts enkele euro’s is. In Vlaanderen betaal je ongeveer 4,3 euro voor 1000 l water (1 m³).

Verder verklein je de plastic afvalberg door geen flessen te kopen. Er worden jaarlijks miljarden drankverpakkingen weggegooid, niet enkel van flessenwater, maar ook van frisdrank, fruitsap, of wat dan ook.

Meer weten over de impact van kraanwater? Surf dan naar de website Kraanwater.be. Leuk weetje: vorig jaar lanceerde AquaFlanders de campagne #ikdrinkkraanwater. Deze campagne loopt nog steeds. Voor elke kraanwaterselfie die je post op Facebook of Instagram met de hashtag ‘ikdrinkkraanwater’ krijgt Join For Water € 1. Zeker doen dus!

Hoe drinkbaar is kraantjeswater?

De watermaatschappijen zijn verplicht om de kwaliteit van het water van bron tot kraan te bewaken. Het water wordt op heel wat parameters getest. Toch circuleren er veel fabels over de kwaliteit van ons drinkwater.

Een gekende kritiek op water van de kraan is dat het nitraten, lood, hormonen en andere verontreinigingen kan bevatten. Maar klopt dit en kan dat dan kwaad?

Nitraten kunnen inderdaad in het kraantjeswater voorkomen. Dit komt voornamelijk doordat ze via bemesting in waterlopen en grondwater terechtkomen. De watermaatschappijen volgen echter nauwgezet op dat de wettelijke limiet niet overschreden wordt. De grens voor nitraten ligt op 50 mg/liter en volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vormt alles daaronder geen bedreiging voor de mens. Daarom hoef je je over nitraten dus geen zorgen te maken.

Lood kan in beperkte hoeveelheden in kraanwater aanwezig zijn. Dit is meestal het gevolg van de aanwezigheid van oude loden leidingen in je (oudere) woning. De drinkwatermaatschappij levert echter water aan dat niet of amper lood opneemt uit buiswanden. De beste oplossing is hoe dan ook alle loden buizen vervangen. Wat ook kan helpen is het water telkens een minuut of twee te laten lopen vooraleer je ervan drinkt. Dat water kan je dan bijvoorbeeld gebruiken om de planten water te geven.

En hoe zit het met hormonen? Heb jij dit ook al eens gehoord, dat in kraantjeswater hormonen zitten, die meekomen met urine via de toiletspoeling? Eerst en vooral kan dit eigenlijk niet, want enkel oppervlaktewater van rivieren of grondwater wordt gebruikt om drinkwater van te maken. Afvalwater, zoals van wc’s, wordt hiervoor niet gebruikt. De watermaatschappijen halen álle schadelijke stoffen er bij de waterbehandeling uit en ze worden streng gecontroleerd.

Heb je twijfels over de kwaliteit van je water, bijvoorbeeld een vreemde geur of kleur, dan kan je een gratis controle laten uitvoeren door je drinkwaterbedrijf.

Nog meer tips over direct water lezen? Ga dan terug naar onze overzichtspagina.

Bronnen:

VRT NWS artikel, mei 2019

Eos Tracé, Tracé van drinkwater

Website MyFontinet, 5 redenen om kraantjeswater te drinken

Website Robinetto, Waarom Robinetto

Website Kraanwater.be

Team Water Challenge

Team Water Challenge

Bereken je watervoetafdruk