Waterpret met weinig water

We geven je graag enkele ideeën om je kinderen te entertainen met weinig water en zonder plastic. Zo hoef je geen zwembadje met honderden liter water te vullen en zorg je voor een verfrissend moment met dolle pret!  

Watergevecht met sponsen

Gebruik geen plastiek ballonnen maar stukken spons (of eventueel washandjes). Het plastiek van de balonnen is schadelijk voor de natuur. Spaar de de sponsjes om nog eens mee te spelen.

water sponsen

Zet op verschillende plaatsen in je tuin emmers of kommen, gevuld met water. De kinderen doppen hun spons of washandje in de emmer en gooien die naar elkaar. Met een beetje organisatie kan je dit ook spelen in een park.

Het gevecht is uit als de emmers leeg zijn!

Waterspeurneus

Neem een grote pot/emmer en vul die met water. Leg verschillende groenten of fruit in het water. Je kan dit ook met speelgoed doen! 

Elk kind komt om de beurt komt voor de emmer, geblinddoekt. 

De anderen mogen kijken. Je zegt: “Zoek de banaan/appel/ajuin…”. Als het kind denkt dat hij het juiste gevonden heeft, mag hij het uit het water halen! Hou het water bij of giet het uit bij een dorstige plant. 

Surprise ijs

Vul een grote plastic bak (van bv. schepijs) met kleine speelgoedfiguurtjes. Let wel dat de figuurtjes niet kunnen breken. Vul de bak met water. 

ijs surprise

Steek de bak zeker 24uren in de diepvriezer. Op een warme dag kan je dit uithalen en kunnen de kinderen het speelgoed naar hartelust los kappen. Veel verfrissing en uren kapplezier verzekerd!

Bevroren T-shirt race

Maak vooraf (liefst een dag op voorhand) een aantal oude T-shirts nat, wring ze een beetje uit en leg ze in de diepvries. Stop elk T-shirt in een apart zakje zodat ze niet aan elkaar plakken.

Het spel gaat dan zo: verdeel alle T-shirts. De kinderen proberen hun T-shirt zo snel mogelijk te laten ontdooien, om ze aan te kunnen trekken! Ze kunnen er op wrijven, er mee wapperen of er op blazen… Wie het eerst zijn T-shirt aan heeft, wint!

Ijsblokkendans

Voor dit spel heb je veel ijsblokjes nodig (reken 3 à 4 per kind) en een dobbelsteen.
Laat de kindjes in een kring zitten en plaats een grote kom of emmer met de ijsblokken in het midden van de kring.

bagofice_lead_drobson

De kinderen gooien de dobbelsteen om de beurt en krijgen volgens het getal van de dobbelsteen een opdracht. Ze proberen telkens hun ijsblokje zo lang mogelijk te houden. Als ze een ijsblokje toch laten vallen, leggen ze het terug in de kom. De andere kinderen mogen verder spelen terwijl iemand een ijsblokje vast heeft en de opdracht uitvoert. 

Het spel stopt wanneer er geen ijsblokken meer in de kom zijn (of wanneer ze allemaal gesmolten zijn).  

De opdrachten volgens het gegooide getal: 

  1. Neem een ijsblokje in je hand.
  2. Neem een ijsblokje onder je arm.
  3. Leg een ijsblokje tussen je hoofd en schouder.
  4. Leg je ijsblokje terug in de kom. Als je er geen hebt, sla je dit over. 
  5. Sta op en doe een dansje. Ga dan weer zitten. Probeer je ijsblok/jes niet te laten vallen!
  6. Alle kinderen moeten opstaan, rond de kring dansen en weer gaan zitten. Wie op dat moment een ijsblokje vast heeft: niet laten vallen. 
Valentien

Valentien

Bereken je watervoetafdruk