Uitkijken naar een watervoetafdrukinstallatie

space and service designSinds enkele jaren werkt Join For Water tools, trajecten en campagnes uit met als doel sensibilisering rond de watervoetafdruk. Zo ontstond ook Water Telt en de calculator. Mettertijd groeide zo ook de droom om een soort watervoetafdrukinstallatie uit te werken.

Dit najaar gingen de studenten van het postgraduaat Space & Service Design van de Thomas More-hogeschool Mechelen aan de slag met onze droom. Het doel: een installatie/constructie/dienst ontwikkelen om te gebruiken in scholen, publieke ruimtes, evenementen van Join For Water, … Daarmee willen we het publiek laten kennismaken met de watervoetafdruk en tonen wat ze kunnen doen om die te verkleinen. De studenten ontwikkelden – in groepjes – verschillende concepten of voorstellen.

De vijf concepten

Na enkele feedbacksessies kwamen de studenten tot volgende afgewerkte concepten:

  • H2(G)0: een fietskar met aantrekkelijke illustraties van ‘waterpunten’, zoals een kraan in een keuken en een bad in een badkamer, maar ook een kleerkast en een frigo met voeding. Tips om water te besparen zijn op een interactieve manier gelinkt aan deze waterpunten.
  • GE-MORST?!: een soort omgevallen beker, waar water lijkt uit te vloeien. Deze beker stelt waterverspilling voor. Binnenin zijn er interactieve elementen voorzien, bijvoorbeeld een Instawall, een calculator-flowchart en een variant op onze bestaande Superette Wa(l)ter.
  • The Water Experience: een aanhangwagen of trailer, waarin filmpjes getoond worden op een groot scherm, spelletjes kunnen gespeeld worden en andere interactieve tools voorzien zijn. Op de buitenkant staan er illustraties en tips om water te besparen.
  • Flip For Water: verschillende elementen en workshops die samen een breed publiek sensibiliseren. Daarbij horen Flip For Water-panelen om bijvoorbeeld in een supermarkt te plaatsen, een ‘soup workshop’ en happertjes om in publieke ruimtes uit te delen.
  • Dare to doubt: posters met jeansbroeken, hamburgers, T-shirts en andere objecten en ‘watertags’ i.p.v. ‘prijstags’. Via QR-codes kunnen geïnteresseerden andere posters – verspreid over de stad – terugvinden en ook meer informatie ontdekken.

De uitwerking via een stage

gemorstIn elk ontwerp zaten interessante elementen. Aangezien we graag één ontwerp wilden uitwerken, moesten we een keuze maken. Na rijp beraad kozen we voor GEMORST?!. Dit ontwerp vonden we visueel het meest aantrekkelijke. Het is bovendien iets wat een breed publiek kan aantrekken én de installatie neemt echt de ruimte in. Deze constructie kan tevens volledig opgevouwen worden tot een soort tas. Deze tas zouden we gemakkelijk kunnen meenemen op verplaatsing. Deze mobiliteit was voor ons een belangrijk criterium.

Om deze installatie te maken vroegen we bij de studenten of er interesse was om dit aan te pakken onder de vorm van een stage. Andrej Arnoudovski was enthousiast en begint in januari 2021 met een stage bij Join For Water. De installatie zal eind maart af zijn. Andrej is afkomstig uit Noord-Macedonië. Hij is industrieel ingenieur en heeft ervaring met grafisch ontwerp. Momenteel volgt hij het postgraduaat Space & Service Design aan de Thomas More-hogeschool. Wij zijn alvast superenthousiast om GEMORST!? samen met hem uit te werken!

Team Water Challenge

Team Water Challenge

Bereken je watervoetafdruk