Vijf leukste webshops met online tweedehands kledij en spullen

Door tweedehands kledij te kopen sla je drie vliegen in één klap. In tweedehands winkels kan je unieke items op de kop tikken voor een lage prijs én je werkt mee aan duurzame(re) wereld. Niet alleen voor de ecologisch voetafdruk, maar ook voor de watervoetafdruk is tweedehands winkelen een goed idee. Je bespaart gemiddeld maar liefst 2250 liter water door een tweedehands kledingstuk te kopen i.p.v. een nieuw stuk.

Met de huidige coronamaatregelen is in de winkels shoppen natuurlijk niet meer zo populair. Online shoppen boomt echter als nooit tevoren. Hieronder sommen we de vijf leukste online tweedehands winkels en apps op:

Unieke en goedkope tweedehands items op Vinted

vintedVinted is vandaag zowat de populairste app en website voor tweedehands kledij. Aangezien er enorm veel (goedkope) tweedehands kledij, spullen, accessoires, schoenen, … verkocht worden, is de concurrentie voor de verkopers redelijk groot. Maar gezien het bereik is de kans dat je spullen verkocht worden via deze website toch vrij groot.

Handig bij Vinted is dat je kan zoeken op specifieke artikelen zoals leggings, badmode of portemonnees. Twijfel je over de prijs of de kwaliteit, dan kan je chatten met de verkoper. Dit zijn gewoon privépersonen. Ben je niet tevreden over je aankoop, dan staat het je altijd vrij om het stuk te retourneren, waarna je je geld terugkrijgt. Leuk is ook dat je een review kan achterlaten. Dit systeem geeft kopers en verkopers een soort van garantie op betrouwbaarheid.

Een account aanmaken en zaken verkopen op Vinted is volledig gratis, uitgenomen de kopersbescherming bij verkoop. Die kopersbescherming houdt vooral in dat het geld pas wordt overgeschreven als de ontvanger aanvinkt dat ‘alles OK’ is. Voor deze bescherming wordt er op de verkoopprijs 5% afgehouden, plus een vast bedrag van € 0,70 per transactie. Verkoop je iets op Vinted, dan is dus bijna 95% van het verkoopbedrag voor jou. Bovendien kan je zelf de prijs bepalen. Je moet natuurlijk wel nog de verzending via de post in rekening brengen, die je zelf moet betalen.

Kledij uit kleerkasten van bekende personen en topmerken in The Next Closet

the next closetVoor wie houdt van designermode en een wat duurdere smaak heeft, is The Next Closet een aanrader. Je kan er merken als COS en Versace vinden, waarvan sommige uit de kleerkast van bekende personen, zoals actrices en ontwerpsters. In de webshop vind je een ruim aanbod aan tweedehands kledij, tassen, accessoires en schoenen. Niet tevreden, dan kan je het item retourneren, zij het wel op eigen (verzend)kosten.

Net als bij Vinted gaat er bij een verkoop een percentage naar de webshop. In dit geval is dat iets meer. 80% van de verkoopprijs gaat naar de verkoper. Als verkoper krijg je een verzendlabel toegestuurd, zodat je geen verzendkosten hoeft te betalen. Een leuk extraatje bij The Next Closet is dat je via de Premium-optie een verzendpakket kan aanvragen. Alle kledij waar je vanaf wilt stuur je vervolgens in zo’n pakket in één keer op naar The Next Closet, zonder meer. Je hoeft in dat geval dus niet te wachten op  geïnteresseerden om vervolgens (aparte) pakjes op te sturen naar de kopers.

Een enorm ruim aanbod op zoekertjeswebsite 2dehands.be

tweedehands meubels2dehands.be is de bekendste zoekertjessite van België. Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het op 2dehands.be. Van fietsen, auto’s en tuinkabouters tot oorverwarmers, kleedjes en juwelen, you name it en het is te vinden op 2dehands.be. Iedereen kan hier zoekertjes plaatsen. De prijs bepalen de verkopers zelf of wordt afgesproken per opbod.

Ook handig is de gelijknamige app. Heb je een item gevonden dat je aanspreekt, dan stuur je een chatberichtje naar de verkoper. Komen jullie een prijs overeen, dan kan je meteen ter plekke je item gaan ophalen. Meestal is dat bij de persoon thuis. Soms kiezen verkopers ervoor om verzending aan te bieden, maar meestal is dat niet het geval. Je moet dus wel even bereid zijn om de verplaatsing te maken voor jouw koopje.

Een groot voordeel van deze zoekertjessite is dat het volledige verkoopbedrag naar de aanbieder gaat. De website rekent dus geen commissie aan. 2dehands.be verdient vooral geld aan – OK, wel storende – advertenties. Ook is er de mogelijkheid om te betalen voor verhoogde zichtbaarheid van je zoekertje.

Van elektronica tot boeken en huisgerief op veilingsite E-bay

E-baye-bay is wereldwijd één van de bekendste veilingsites voor tweedehands artikelen. Hier worden ook nieuwe zaken verkocht, allemaal direct van de eigenaar. Je vindt er een zeer ruim gamma. Het grootste deel is elektronica, boeken en huisgerief, maar je vindt er ook bijvoorbeeld kledij en accessoires. Anders dan bij bijvoorbeeld 2dehands.be verloopt alles via directe verzending. Thuis afhalen behoort dus niet tot de mogelijkheden.

Deze veilingsite heeft een wereldwijd bereik. Dat lijkt leuk, maar het nadeel is natuurlijk het duurzaamheidsaspect. Iets kopen in pakweg Australië is immers niet zo duurzaam, want transport draagt bij tot CO2-uitstoot en vervuiling. Een manier om dit te omzeilen is bij het zoeken het land van oorsprong instellen. Zo kan je zorgen dat je enkel items uit België te zien krijgt.

Een bijkomend voordeel is dat er veel controle is op de betrouwbaarheid van verkopers én kopers. Als je bijvoorbeeld vaak niet betaalt of onbeleefd bent tegen klanten, dan kan je de toegang tot dit platform ontzegd worden. Daarbij komt nog het feedbacksysteem, waarbij beide partijen beoordeeld kunnen worden. Dat geeft opnieuw een garantie op betrouwbaarheid.

Uw Kringding: de veilingwebsite van de Kringwinkel

Iets minder bekend dan de Kringwinkel zelf is de veilingwebsite met de leuke naam Uw Kringding. Hier worden tweedehands items verzameld en verkocht. Het aanbod is, net als in de Kringwinkel, ruim qua categorieën: van meubels, boeken en decoratie tot kledij en accessoires. Qua aantal items is het aanbod echter vrij beperkt. Er staan momenteel slechts een paar duizend spullen op.

Om een bod te kunnen doen op de tweedehands spullen en kledij die je kan kopen in Uw Kringding, moet je een account aanmaken. Na inloggen kan je dan een bod doen op een item dat je interesseert. Is het je gelukt om een item te scoren, dan kan je het gaan afhalen in de Kringwinkel die genoteerd staat bij het desbetreffende item. Het is dus niet mogelijk om spullen te laten leveren bij jou thuis, wat bijvoorbeeld wel mogelijk is bij Vinted of andere online tweedehands winkels.

Team Water Challenge

Team Water Challenge

Bereken je watervoetafdruk