Wereldwaterdag@school 2023

Wereldwaterdag 2023

Op Wereldwaterdag, organiseren 121 scholen een plantaardig ontbijt, apéro of lunch voor hun leerlingen. Alles samen nemen zo’n 24.000 leerlingen deel aan dit grootste plantaardige feest in Vlaanderen en Brussel. Door dierlijke producten in hun ontbijt of lunch te vervangen door plantaardige, sparen ze allemaal samen maar liefst 12 miljoen liter water uit! Voor vlees is er immers veel water nodig terwijl dit niet het geval is voor veel groenten en -fruitsoorten.

Dagelijks verbruikt elke Belg gemiddeld maar liefst 7.400 liter water. We verbruiken immers niet enkel rechtstreeks water aan de kraan, maar ook onrechtstreeks door bijvoorbeeld de kleding die we ‘consumeren’. Voeding is verantwoordelijk voor bijna de helft (47%) van onze ‘watervoetafdruk’. Maar niet voor alle voedingsmiddelen is evenveel water nodig…

Door in één maaltijd dierlijke producten te vervangen door plantaardige, wordt zo’n 500 liter water bespaard. Maar door meer plantaardig te eten maken we niet enkel onze watervoetdruk kleiner. Minder vlees eten betekent ook dat er minder houtkap nodig is voor het planten van veevoedergewassen. Bovendien helpen bossen op hun beurt om de watercyclus in evenwicht te houden. Een win-win-win dus!

Eet minder water, eet meer plantaardig!

Reden te meer voor de ngo Join For Water en de organisaties GoodPlanet en BOS+ om met Wereldwaterdag@school de handen in elkaar te slaan voor een bewuster waterverbruik. Nu woensdag organiseren 121 scholen verspreid over Vlaanderen en Brussel een plantaardig ontbijt, apéro of lunch voor hun leerlingen. Maar liefst 24.000 leerlingen nemen zo deel aan het grootste plantaardige feest in Vlaanderen en Brussel. Alles samen zullen ze zo 12 miljoen liter water besparen, goed voor bijna 5 olympische zwembaden.

Samenwerking

Wereldwaterdag@school wordt georganiseerd door de volgende 3 partners:

  • Join For Water verzekert water voor mens en natuur, vandaag en morgen. Dat doen ze in 9 landen, samen met verschillende partners. Ze zetten zich in voor veerkrachtige water-ecosystemen, een fundament voor duurzame ontwikkeling en menselijk welzijn. Daarnaast beïnvloeden ze het waterbeleid van overheden en creëren ze bewustzijn bij burgers en bedrijven.
  • GoodPlanet inspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren. Een gezonde planeet, waar iedereen goed kan leven, vandaag en morgen. Een GoodPlanet.
    Via hun projecten, campagnes en workshops verspreiden ze kennis en planten ze zaadjes voor verandering. ze maken de ideeën achter duurzame ontwikkeling concreet, haalbaar en aantrekkelijk. Steeds met een positieve blik en een hoopvolle insteek. Jaarlijks inspireren en activeren hun 80 medewerkers en tientallen vrijwilligers meer dan 500.000 kinderen, jongeren en volwassenen over heel België.
  • BOS+is een organisatie die zich sinds 1970 inzet voor meer en beter bos in Vlaanderen en elders in de wereld. Ze doen dit onder andere door bosuitbreiding, begeleiding van bosbeheerders, beleidswerk, recreatieve activiteiten in het bos en educatief werk.

 

Met steun van LAGO, MOS, Hidrodoe en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

WWD@SCHOOL

Meer weten?

Kom meer te weten op onze website over Wereldwaterdag@school!