Er zijn zoveel manieren om lekker te eten zonder dat je daarbij duizenden liters water moet gebruiken uit plaatsen in de wereld waar die watervoorraden al beperkt zijn. Ondergetekende is een kluns in de keuken, en zo het beste bewijs dat er ook zoveel manieren zijn om gemakkelijk en lekker te koken, terwijl je rekening houdt met de watervoetafdruk. Ik somde één van mijn favorieten op!
Rijstsalade met nectarine en halloumi
Rijstsalade met nectarine en halloumi is een variant op het recept van Thomasina Miers, dat 2 jaar geleden in The Guardian verscheen. Halloumi, een Cypriotische geitenkaas, is het hoofdingrediënt. Lekker, gezond en vegetarisch!
Ingrediënten voor 4 à 6 porties
- 150 g volkoren rijst
- 1 bundel peterselie
- 1 bundel munt
- 4 lente-uitjes
- een handvol walnoten
- 3 nectarines
- 150 g tomaat
- het sap van 2 limoenen
- kropsla
- 250 g halloumi (kies eventueel voor berloumi, ofwel de Belgische variant van halloumi)
- komijn, peper en zout
Bereidingswijze
Je maakt de volkoren rijst klaar zoals vermeld staat op de verpakking, en maakt ondertussen de andere ingrediënten klaar.
Hak de peterselie, de munt, de walnoten en de lente-uitjes fijn en doe die in een grote kom.
Snij de nectarines in partjes. Snij de komkommer in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes met een theelepel en hak de komkommer in stukjes van 1 à 2 cm. Doe de nectarine en de komkommer in de kom.
Wanneer de rijst gekookt en beetgaar is, giet je die af en spoel je die af onder koud water. De rijst gaat in de kom, samen met 2 theelepels olijfolie, het sap van de limoenen en een snuifje komijn. Breng op smaak met voldoende peper en zout en meng goed. Dresseer het mengsel al op de borden. Leg de slablaadjes op het bord, zodat die een ‘kommetje’ vormen.
Snij de halloumi vervolgens in stukjes van een halve centimeter en bak ze vervolgens in een middelgrote pan. Warm de pan met 1 theelepel olijfolie. Dep de halloumi droog met wat keukenpapier en leg ze in de pan. Na ongeveer 1 minuut is de halloumi goudbruin gebakken en kan je de stukjes draaien. Haal de halloumi uit de pan, leg ze erbij op de borden en dien zo op!
Dit gerechtje is ook heerlijk bij een barbecue: de halloumi grill je dan op de barbecue, en je kan dit serveren als een bijgerecht.
Waarom is dit gerecht zo goed voor je watervoetafdruk?
- Je eet seizoensgebonden groenten en fruit: die zijn niet alleen lekkerder dan exotische producten, maar ook verser én lokaal. De groenten en de nectarines zijn op hun lekkerst in juli. Munt kan je ook heel gemakkelijk zelf kweken zodat je altijd een verse voorraad hebt. Je moet absoluut geen moeite doen om seizoensgebonden producten te vinden: die koop je gewoon in de supermarkt of bij je lokale boer. Tip: hang de groentekalender van Velt aan je koelkast om bij te houden in welk seizoen je welke seizoensgroenten en -fruit kan kopen!
- Dit gerecht is een vegetarisch gerecht. En wanneer je vegetarisch eet, is je watervoetafdruk kleiner dan bij vleesgerechten.
- Halloumi is niet alleen superlekker, deze geitenkaas heeft ook een kleinere watervoetafdruk dan kaas gemaakt van koemelk.