Lekkere, zomerse recepten met een kleine watervoetafdruk – Tip 3

vegetarisch receptZoals beloofd presenteren we deze zomer om de paar weken een recept met een kleine watervoetafdruk. Dit keer eentje van onze collega Liesbeth! Geroosterde groenten met volkoren couscous of quinoa is een vegetarisch (hoofd)gerecht, boordevol vitaminen en verfrissend op warme zomerdagen. Ook ideaal bij een barbecue. Eet in dat geval meer groenten dan vlees. Daar vaart niet alleen je watervoetafdruk en ecologische voetafdruk wel bij, maar ook je lichaam, want het is gezonder. Hieronder leggen we uit hoe je dit gerecht klaarmaakt.

Geroosterde groenten met volkoren couscous of quinoa

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 aubergine
  • 2 courgettes
  • 2 wortelen
  • 2 rode paprika’s
  • 2 uien
  • Enkele teentjes look
  • 200 g feta of 200 g geroosterde plakjes berloumi
  • 250 g volkoren couscous of quinoa
  • Hummus
  • (Griekse) yoghurt
  • Tijm, rozemarijn, peper en zout

Opmerking: Laat volgens je smaak groenten weg of voeg er nog toe, maar zorg voor wat variatie in kleur en smaak. In de herfst kan je ook met verschillende soorten pompoen werken.

Bereidingswijze

Snijd de groenten in schijfjes, de wortels en paprika’s in repen.

Meng de groenten met olijfolie en bestrooi flink met tijm, rozemarijn en een paar versnipperde teentjes look.

Spreid alles uit over een bakplaat, eventueel op bakpapier, of gebruik een grote ovenschaal die je zo op tafel kan zetten.

Laat een 20-tal minuten garen in de oven op 180 graden. Schep af en toe de groenten om, zeker als ze wat dikker op elkaar liggen. Het is de bedoeling dat de groenten licht roosteren, maar let op dat ze niet aanbranden.

Je kiest zelf of je helemaal gare groenten wilt (gebruik dan wat meer olie), dan wel of er nog wat ‘beet’ aan mag zijn.

Sausje nodig? Meng hummus met wat (Griekse) yoghurt. Graag wat natter? Stoof wat kerstomaatjes in hun geheel in een beetje olijfolie.

Kruid af met tijm, oregano en look.

Bereid de volkoren couscous of quinoa zoals aangegeven op de verpakking.

Tip: Maak extra veel groenten, de volgende dag zijn ze ook nog lekker als bijgerecht!

Hoe komt het dat dit gerecht een kleine watervoetafdruk heeft?

  1. Het is een vegetarisch gerecht. In de meeste gevallen is de watervoetafdruk van vegetarische gerechten kleiner dan van vleesgerechten. De watervoetafdruk van 100 g quinoa is bijvoorbeeld 450 liter, en die van 100 g rundsvlees 1.550 liter. Dat is meer dan drie keer zoveel!
  2. De groenten die in dit gerecht zitten zijn deze maand (dus in augustus) seizoensgebonden. En seizoensgroenten hebben een veel kleinere watervoetafdruk dan exotische groenten zoals asperges uit Peru.

Smakelijk!

Team Water Challenge

Team Water Challenge

Bereken je watervoetafdruk