Vier manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Jaarlijks verspillen we duizenden liters water via het voedsel dat we weggooien. Een rotte banaan, een gerecht dat bij de rest van het gezin (toch) niet zo in de smaak viel, een tomaat die achteraan in de frigo uit het zicht verdween, … Herkenbaar? Restjes hergebruiken zorgt dat je voetafdruk aanzienlijk verkleint, zowel je ecologische voetafdruk als je watervoetafdruk. Bovendien is het financieel interessant om restjes te hergebruiken. Maar hoe kan je dat zoal aanpakken?

Facebookgroepen

Er bestaan talloze initiatieven om restjes te delen via Facebookgroepen. Je kan een berichtje posten in deze groepen met de beschrijving van de voedseloverschotten waar je graag vanaf wilt: maaltijden, bliksoep, pasta, noem maar op. Andere leden kunnen daarop reageren en de restjes vervolgens bij jou thuis komen ophalen. Vaak is de reden voor het ontstaan van deze groepen sociaal, en willen de initiatiefnemers kansengroepen gemakkelijker toegang geven tot gratis eten. Soms is de motivatie veeleer ecologisch.

voedselverspillingEen bekend initiatief is Zonder Honger Naar Bed. Dit is intussen uitgegroeid tot een vzw. Er bestaat een algemene Facebookpagina en verschillende Facebookgroepen per regio of gemeente. Zo is er een groep voor inwoners van de regio Gent en een groep voor Aalst. Verder bestaan er per stad of regio nog heel wat andere initiatieven. Zo bestaan er verschillende groepen waarvan de naam begint met ‘Free Food’ of ‘Foodsharing’. Voorbeelden zijn Free Food Gent, Foodsharing Gent en Foodsharing Brugge. Door je gemeente, stad of regio in te tikken op Facebook gecombineerd met ‘free food’, ‘foodsharing’, ‘gratis eten’ of aanverwanten kom je algauw terecht op een groep in jouw buurt! Zeker eens proberen.

Weggeeffrigo’s

freegoHet idee van de weggeefkasten wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit, bijvoorbeeld in scholen en gemeentehuizen. In de meeste gevallen zijn deze weggeefkasten bedoeld om kleine, nog bruikbare spullen, zoals boeken, speelgoed en decoratie een tweede leven te geven. Daarnaast zijn weggeeffrigo’s de laatste jaren ook een trend aan het worden. Deze zijn bedoeld om (alleen) voedseloverschotten in te leggen.

In Gent is er bijvoorbeeld de Freego, die vlak bij het station Gent-Sint-Pieters te vinden is (Koning Albertlaan 75). Een andere deelfrigo die enkele jaren geleden onder de aandacht kwam was de deelfrigo in Sint-Jozef, een wijk in de stad Brugge. Dit is een initiatief van Buurtwerk Sint-Jozef en kan je vinden in het portaal van De Korf (Ronsaardbekestraat 59). Ook in scholen worden er soms tijdelijk weggeeffrigo’s geplaatst om het idee van voedselhergebruik te promoten.

Invriezen voor later

invriezenEen andere logische optie is restjes invriezen. Van maaltijden tot groenten en zelfs fruit, invriezen is één van de gemakkelijkste manieren om geen voedsel te verspillen. Dit is logischerwijze financieel superinteressant. Een leuk idee is bijvoorbeeld fruit als mango, aardbeien en frambozen in stukjes snijden en invriezen in een diepvrieszakje. Daarvan kan je in de zomer geweldige smoothies maken, die beter smaken dan met vers fruit, en vooral heerlijk koud zijn. Dit is trouwens ook de manier waarop de meeste bars en cafés smoothies maken. Ook restjes groenten blancheren en invriezen om later soep van te maken is een tip die vaak wordt gegeven, maar die weinig mensen toepassen.

Op de website van Cuizine vind je nog meer tips rond het invriezen van voedingswaren. Verder vind je op de website van Renmans de correcte, maximale bewaartijd van verschillende vleessoorten. Voor geblancheerde groenten en fruit is de bewaartijd wat langer, ongeveer een jaar. Vis kan enkele maanden tot een half jaar in de diepvries bewaard worden, afhankelijk van de vissoort.

Koken met restjes

Maaltijdrestjes de volgende dag(en) opnieuw opwarmen, dat kent iedereen wel. Maar er zijn ook heel wat originele manieren om bepaalde ingrediënten te hergebruiken. Wat denk je bijvoorbeeld van chips maken van aardappelschilrestjes of croutons maken van oud brood? Op de website van Maisonslash vind je heel wat handige tips! Daarnaast zijn er bloggers die zero waste tips delen over het verwerken van restjes. Foodblogger Jennifer Schleber bijvoorbeeld, die er zelfs een volledige blog aan wijdde met de naam Empty The Fridge.

Geen restjes meer weggooien is één van de uitdagingen die je kan aangaan binnen de Water Challenge. Nog niet ingeschreven? Aarzel dan niet en check meteen hoeveel water jij kan besparen via de tool op de pagina ‘Water Challenge’.

Team Water Challenge

Team Water Challenge

Bereken je watervoetafdruk