Week 2 - Water Challenge

Leuk dat je meedoet met de Water Challenge. Dat doe je trouwens samen met bijna 10.000 andere waterhelden! Hieronder vind je de uitdagingen voor week 2.

Er zijn opnieuw 4 categorieën. Met ‘Quick Win’ en ‘Duik erin’ kies je voor actie. Met ‘Word waterslim’ en ‘Eet waterwijs’ ga je voor kennis. Pick your battle or do them all! Meedoen betekent échte impact op onze watervoorraden!

Quick Win

Challenge 1
Doe iemand een Quick Win pot cadeau

Op verschillende momenten doorheen de dag gebruik je water: bij het koken, wassen, plassen, knutselen… Ga de creatieve toer op: verzin voor elk van die momenten zelf je eigen waterwinst-tips en stop ze bij de Quick Wins van vorige week.

Ga nog een stapje verder: maak deze week nóg een Quick Win pot. Geef de pot cadeau aan je buren, je vrienden, je klas … onder het motto ‘One drop doesn’t make an ocean, a lot of drops do!’.

Duik erin

Challenge 2
Ga voor een waterwijze tuin.

In de lente en de zomer leven we meer buiten, en daar kunnen we ook heel wat doen voor ons kostbare water. Maak daarom een watervriendelijk plan voor je tuin, terras, balkon en/of gevel. Vang regenwater op en laat je tuin het werk doen!

Waar is er water in jouw buitenruimte? Maak een plan.

Word Waterslim

Challenge 3
Wat is de waterkringloop?

Ken je de geschiedenis van ons vloeibaar blauwe goud? Waar komt ons water vandaan en waar gaat het naartoe? Het water dat uit jouw kraan stroomt heeft al een geschiedenis van miljoenen jaren achter de rug, hoe bizar is dat?! 

Bestudeer de afbeelding, luister naar de korte podcast en bekijk de video over de watercyclus en onze bossen.

Screenshot 2024-05-07 at 14.38.10

Eet Waterwijs

Challenge 4
Nodig je vrienden uit voor een waterarm aperitief.

Maak je menu watervriendelijk. 50% van het
water dat we dagelijks verbruiken gaat naar de productie van voeding, hier en over de hele wereld. Als je alle liters water telt die nodig zijn in de hele keten, eet je meer water dan je denkt. Een waterarm menu stel je makkelijk samen door lokaal en van het seizoen te eten. Consumeer niet te veel producten uit zogenaamde ‘hotspots’, streken waar eigenlijk watertekorten zijn maar waar toch
waterintensief geproduceerd wordt.

Mei is een heerlijke maand om van fruit en groenten te genieten. Nodig je vrienden uit voor een waterarme apero. Koop en kook seizoensgebonden en lokaal.

Win een duoticket voor Nerdland

Win deze week een duoticket voor Nerdland Festival, het grootste openlucht wetenschapsfestival in België. Dé place to be voor nerds, geeks en al hun (minder geeky) vrienden en familieleden.

Meedoen? Schrijf je hier in en geef aan of je vrij bent op 25 of 26 mei en vul je e-mailadres in. Doe dit voor maandag 13 mei, 11 uur. De winnaars worden bekend gemaakt in de volgende Water Challenge-nieuwsbrief.

Spot op Benin

Join For Water doet meer dan enkel sensibiliseren rond bewust waterverbruik. In Benin hebben we bijvoorbeeld heel wat gerealiseerd om de toegang tot drinkwater te verbeteren. Dat die toegang tot water niet overal evident is, ondervonden Bart, Cato en Célestin toen ze er onze projecten gingen bezoeken.

Deze week vindt in Arusha (Tanzania) een conferentie plaats rond “adaptatie aan klimaatverandering vanuit de lokale gemeenschap”. Join For Water stelt er een bordspel voor. Het spel “Uitdagingen in de vallei van de Ouémé” (in  het zuiden van Benin) betrekt bewoners in de plannen en activiteiten voor herstel en bescherming van de zoetwaterecosystemen. Een filmpje over dit spel kan je hier bekijken.