Een hittegolf in het land: hoe zit het met het water?

hittegolf watergebruikDe laatste dagen is het puffen en zweten in ons land. Sommige genieten ervan, anderen bestellen meteen een airconditioningsysteem om de hittegolf door te komen. Wat we er persoonlijk ook van vinden, aanhoudend droog, warm weer heeft gevolgen voor onze grondwaterstanden en dus voor de watervoorraden. Een probleem dat al eerder dit voorjaar aangekondigd werd…

Wat is het probleem?

De combinatie van hoge temperaturen met weinig regenval zorgt dat het watergebruik de laatste dagen heel hoog is. Volgens AquaFlanders verbruiken Vlamingen zelfs tot 40% meer kraanwater bij warm, droog weer, zoals nu. Daardoor bestaat het risico dat het kraanwateraanbod niet voldoende is en dat er dus plots geen water mee uit de kraan komt. Dit gebeurde eerder dit jaar al in de omgeving van Overijse, waar de combinatie van de lage grondwaterstanden door de droge lente met het hoge waterverbruik door de coronalockdown, dit effect had. In een eerder artikel hadden we het al over de vrees voor een droge zomer. Volgens de laatste update van de Databank Ondergrond Vlaanderen was het waterpeil begin juli op 61% van de meetlocaties laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar. Dat was niet meteen goed nieuws. Nu er komend weekend een heuse hittegolf voor de deur staat, en het de voorbije weken ook al warm en droog was, houden we ons hart vast voor de komende weken. De droom die waterexperts enkele maanden geleden nog hadden dat het alsnog een natte, koele zomer zou worden, die het probleem een beetje minder ernstig zou maken, blijkt helaas dus geen werkelijkheid te worden.

Wat kunnen wij doen?

In de provincies geldt momenteel een captatieverbod op een aantal onbevaarbare waterlopen. Dat betekent dat er van dat water geen gebruik gemaakt mag worden om tuinen en akkers te besproeien. Het is echter ook belangrijk dat iedereen individueel – dus ook jij – zijn steentje bijdraagt. Waterexperts raden aan om vooral geen kraanwater te gebruiken voor het besproeien van de tuin of om de auto te wassen. Vang regenwater op, desnoods met een regenton, of hergebruik kraanwater. Dat kan bijvoorbeeld door diezelfde regenton te vullen met water dat je gebruikt tijdens het koken of tijdens het begin van je douche, wanneer het water nog aan het opwarmen is. In een eerder artikel gaven we reeds wat tips om water te besparen. Maar vergeet ook niet dat indirect water een grote rol speelt in je persoonlijk watergebruik. Zo is er voor een stukje rundsvlees 1550 liter water nodig! Om maar een voorbeeld te noemen.

Toch raden we natuurlijk wel aan om goed gehydrateerd te blijven, ondanks het risico op waterproblemen. Gemiddeld hebben we 2 liter water per dag nodig tijdens een hittegolf. Ga daarbij voor kraanwater, wat een veel kleinere impact heeft op het milieu en de watervoetafdruk!

Team Water Challenge

Team Water Challenge

Bereken je watervoetafdruk