Gerecycleerd papier en de watervoetafdruk

Gerecycleerd papier is duurder? Klopt niet. Het is moeilijk te vinden? Ook niet correct. We leggen hieronder even uit waaraan je gerecycleerd papier kan herkennen en waarom het zo belangrijk is om voor dat papier te kiezen.

Gerecycleerd papier en de watervoetafdruk

Al het papier dat voor minstens 50% uit hergebruikte papiervezels bestaat, wordt aangeduid als gerecycleerd papier. Het andere deel bestaat uit (nieuwe) houtvezels. Er bestaat ook 100% gerecycleerd papier: dat is papier dat geen nieuwe houtvezels bevat. Bij het recyclageproces worden papiervezels korter en slapper, waardoor papier niet eindeloos kan gerecycleerd worden. In de praktijk kan papier tot 6 keer toe gerecycleerd worden.

En wat met de watervoetafdruk? Papier telt in België mee voor zo’n 3% van onze totale watervoetafdruk. Dat is vrij veel, als je bedenkt dat slechts 1% bestaat uit kraanwater dat we in huis gebruiken. Hoe hoger het percentage vezels uit papierafval is, hoe kleiner de watervoetafdruk van een blad papier wordt. De watervoetafdruk van een A4-blad hangt tevens sterk af van het soort papier.

Volg even mee. Bomen drinken veel water en bepalen daarom grotendeels de watervoetafdruk van papier. Daarnaast wordt er ook water gebruikt en vervuild tijdens de productie zelf, want het bleken van papier heeft een grote invloed op de watervoetafdruk. Om een klassiek A4-blad te produceren is bijna één volle emmer water nodig,  zo’n 8 liter water. Maar bij elke recyclage daalt de watervoetafdruk, want er zijn steeds minder nieuwe vezels voor nodig. Een gerecycleerd vel papier kan bij de zesde recyclage op die manier een watervoetafdruk van 0,8 liter hebben.

Hoe herken je gerecycleerd papier?

In alle winkels die printpapier verkopen, kan je gerecycleerd papier vinden voor dezelfde prijs als klassiek papier. Test Aankoop vergeleek de prijs van klassiek wit papier en gerecycleerd papier en constateerde dat het prijsverschil afhangt van de kwaliteit van het papier, en niet van het percentage gerecycleerde vezels. Dat is een meevaller!

Wanneer je in de winkel staat, herken je het aan de labels op de verpakking. De belangrijkste labels zijn Nordic Swan, Der Blaue Engel, het Europees Ecolabel en FSC recycled. Op de afbeelding kan je vinden aan welke voorwaarden het papier dat deze labels draagt, moet voldoen. Alle info over deze papierlabels kan je vinden op de website van Labelinfo.

Bruikbaar voor alle toepassingen

Veel mensen denken onterecht dat gerecycleerd papier niet geschikt is voor kopieermachines of printers. Niets is minder waar. Gerecycleerd papier bestaat immers in alle soorten (bijvoorbeeld wit, grijs of gekleurd) en afmetingen. Je kan dus zeker het geschikte – gerecycleerd – papier vinden voor jouw toepassing! Ook steeds meer drukkers bieden trouwens printmaterialen zoals kaartjes en affiches op gerecycleerd papier aan.

Meer tips lezen over papier, kledij en spullen én de watervoetafdruk. Ga dan terug naar de overzichtspagina.

Team Water Challenge

Team Water Challenge

Bereken je watervoetafdruk