Tien bekendste tweedehands ketens in België

Tweedehands kledij is goedkoop, hip en uniek, én heeft een watervoetafdruk die verwaarloosbaar is. Van het stoffige imago en labels als ‘oude rommel’ blijft dus nog amper iets over. Nu fast fashion steeds meer kritiek krijgt, zijn het vooral jongeren die weigeren nog (veel) nieuwe kledij te kopen. Hieronder vind je een lijstje met de tien bekendste tweedehands ketens in België.

Think Twice

Dit is zowat de bekendste tweedehands keten in België. Je vindt er vintage items, zoals uit de jaren 70, 80 en 90, maar ook heel wat eigentijdse kledij. Er bevinden zich één of meerdere Think Twice-winkels in Antwerpen, Gent, Brussel, Brugge en Leuven. Regelmatig organiseert Think Twice kortingsdagen, de T2 Days. Op de eerste dag is de korting 30% op alles en de dagen daarna stijgt dit telkens. Op de laatste dag betaal je € 1 per stuk! Vandaag (lees 22 april) zijn de T2 Days net begonnen.

Kringwinkels

Vandaag zijn er meer dan 150 kringloopwinkels, verspreid over Vlaanderen. Je kan er oude spullen, meubels, kledij, decoratie en meer gratis binnenbrengen. De Kringwinkel (de officiële merknaam) doet ook herstellingen, maar niet van gescheurde of kapotte kledij. Kledij moet je dus min of meer intact terugbrengen, anders wordt deze geweigerd. De Kringwinkel is een vzw en gebruikt de winst om sociale projecten te ondersteunen.

Oxfam-Solidariteit

Er zijn momenteel 38 Oxfam-Solidariteit-tweedehands winkels te vinden in België. Je kan een winkel in je buurt gemakkelijk terugvinden via de Shopfinder. Daarnaast zijn er bijna 600 kledingcontainers, waar je oude kledij kan in gooien om deze kledij zo een tweede leven te geven. Het aanbod in de tweedehands winkels gaat van kledij en accessoires tot boeken, computers en decoratie. De prijzen worden, net als bij de Kringwinkel, bewust laag gehouden. De opbrengst gaat integraal naar Oxfam-projecten waarvan de focus op armoedebestrijding ligt.

De Slegte

Dit is zowat de bekendste winkel voor tweedehands boeken in Vlaanderen. Het aanbod, zowel qua hoeveelheid boeken als qua variatie (verdeeld in thema’s) is vergelijkbaar met grote ketens als Fnac. Met dat verschil dat je hier natuurlijk (vooral) tweedehands boeken kan kopen. Je kan hier ook zelf oude boeken terugbrengen en krijgt hiervoor een klein bedrag (afhankelijk van het boek in kwestie). Je vindt De Slegte-winkels terug in Gent, Leuven, Mechelen en Antwerpen en in enkele Nederlandse steden.

Episode

Episode is een Nederlandse keten die vestigingen heeft in verschillende Europese grootsteden, zoals Parijs en Amsterdam. Ook in België zijn er intussen een paar Episode-filialen, met name in Antwerpen en Brussel. Sommige kledingstukken worden gepimpt om er iets leuker van te maken. Zo snijden ze jeansbroeken onderaan af voor een hip gerafeld effect.

Troc

Troc is een Franse keten die de laatste jaren uitzwermde over heel Europa. In België zijn er ondertussen een dertigtal Troc-tweedehandswinkels. Faire du troc of troquer betekent het uitbaten van een tweedehandswinkel of brocanterie, vandaar de naam. Het aanbod is zeer ruim, van decoratie, meubels en toestellen tot vrije tijd, baby-artikelen, doe-het-zelfmateriaal en boeken. Het grootste deel bestaat echter uit meubelen. Je kan ook online bestellen en het item afhalen in de winkel. Heb je zelf oude spullen waar je graag vanaf wilt, dan kan je die verkopen bij Troc. Meer uitleg ontdek je in dit filmpje:

Melting pot kilo

Dit concept is uniek in België. Net als in de groentewinkel weeg je de kleren, schoenen of accessoires die je wilt kopen aan de kassa en wordt zo de prijs bepaald. De prijs per kilo ligt vast op € 15. Dat betekent dat je verschillende kledingstukken of schoenen kan kopen voor een superklein bedrag. Bedenk bijvoorbeeld dat een T-shirt doorgaans slechts 100 à 200 g weegt. Er zijn Melting Pot Kilo-winkels in Antwerpen en Brussel. De winkels zijn tof ingericht en je kan er zeer leuke vintage items op de kop tikken.

Babytheek

Baby’s groeien snel. Dat weten jonge ouders maar al te goed. Als je alles nieuw moet kopen, ben je snel veel geld kwijt. Om dit probleem aan te pakken werd de Babytheek opgericht. De Babytheek is een ruilwinkel voor babykledij en -spullen, een soort van bibliotheek waar je tijdelijk kledij en spullen kan ontlenen. Je brengt die daarna weer terug, al dan niet in ruil voor een nieuw item. Dit is volledig gratis. Er zijn een tiental Babytheken in Vlaanderen, bijvoorbeeld in Antwerpen, Kortrijk, Oostende, Lennik, Gent, Beveren en Leuven. Een overzicht van alle Babytheken vind je hier.

Cash Converters

Cash Converters is een van oorsprong Australische keten voor tweedehands spullen. Sinds 1997 zijn er ook winkels in België te vinden. De meeste bevinden zich in Wallonië en Brussel. Maar er zijn er ook enkele in Vlaanderen te vinden, bijvoorbeeld in Antwerpen (vlak bij de ZOO Antwerpen) en in Sint-Amandsberg. Je vindt hier vooral multimedia, vrijetijdsartikelen, elektronica, gereedschap en juwelen. Zelf oude spullen verkopen kan ook, vandaar de term Cash Converters. De prijs wordt ter plekke overlegd.

Ecoshop

Ecoshop is een winkel voor tweedehands meubels, tuingerief en decoratie, met winkels in een tiental steden in Vlaanderen, waaronder Gent, Antwerpen, Aalst, Menen en Brugge. Ecoshop gaat al lang mee, en dat merk je ook aan de huisstijl en website. Toch kan je hier superleuke vintage items op de kop tikken, dus laat je hierdoor niet afschrikken. Op de Facebookpagina worden regelmatig aanwinsten gepost. Je kan bellen of mailen om het item te reserveren, waarna je het kan ophalen, of gewoon langsgaan bij de Ecoshop zelf.

Liever online tweedehands spullen of kledij shoppen? Lees dan het artikel over de vijf leukste tweedehands webshops.

Team Water Challenge

Team Water Challenge

Bereken je watervoetafdruk