De Serious Urban Game Where is the Water?!

Binnen Project W werkte Join For Water een spelvorm uit om leerlingen uit het secundair onderwijs kennis te laten maken met duurzaam watergebruik en de watervoetafdruk. Het stadsspel heet Where is the Water?! Een waar succes, al zeggen we het zelf. Leerlingen vinden het spel niet alleen leuk, we hebben ook de indruk dat we hun mentaliteit en gedrag blijvend beïnvloeden!

Waarom een game?

Het verhaal van indirect water is voor jongeren soms abstract. Het lijkt een verhaal waar ze zelf ver vanaf staan. De Serious Urban Game Where is the Water?! biedt hier de perfecte oplossing voor door het waterthema in de stad te brengen waar de jongeren thuis zijn. Join For Water stemt het spel namelijk af op de thuisgemeente van de leerlingen die deelnemen.

Hoe zit het in elkaar?

serious urban gameWhere is the Water?! is een educatief stadsspel rond duurzaam watergebruik waarbij de stad het spelbord is. De jongeren gaan in hun eigen stad of gemeente op pad met een tablet: ze voeren missies uit en worden uitgedaagd door dilemma’s over watergebruik en hun eigen watervoetafdruk. Al doende ontdekken jongeren het verband tussen hun eigen consumptiekeuzes en de watervoorraden wereldwijd.

We brengen jongeren tijdens de game tot bij lokale, duurzame initiatieven. Want wat hebben de verpakkingsvrije winkel, de lokale bibliotheek, een hippe tweedehandswinkel, apps tegen voedselverspilling, gerecycleerd toiletpapier in de supermarkt en het vegetarisch restaurant om de hoek gemeen? Een kleinere watervoetafdruk natuurlijk. Zo ontdekken jongeren wat in hun stad of gemeente al gebeurt rond de watervoetafdruk, en zien ze dat duurzame alternatieven vaak heel gemakkelijk én goedkoop zijn. De game informeert, sensibiliseert en activeert jongeren om duurzame waterkeuzes te maken.

Bijna 300 jongeren

Met deze gloednieuwe game hebben we al bijna 300 jongeren bereikt. We speelden het spel al met leerlingen in Gent, Kortrijk, Roeselare en Antwerpen. Brussel en Brugge staan nog op de agenda. Zo bereiken we niet alleen leerlingen uit verschillende provincies, maar ook bijvoorbeeld moni’s bij de jeugddienst van de stad, jongeren die deelnemen aan een uitwisselingsproject in Ecuador,… De game is multi-inzetbaar wanneer je met jongeren wil stilstaan bij water, bij duurzaamheid, bij wereldburgerschap. Want… water telt!

Wie en voor wie?

Where is the Water?! is een Serious Urban Game, gemaakt in samenwerking met [ew32]. Dit is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Nationale Loterij. Meer informatie over de game vind je bij sarah.deraedt@joinforwater.ngo of op de website van Join For Water. Voor scholen uit de provincie West-Vlaanderen wordt de kost voorzien door de Provincie west-Vlaanderen. 

Join For Water ontwikkelt voor middelbare scholen een op maat gemaakte game die gespeeld wordt in de gemeente of stad waar de school zich bevindt. Bij interesse gewoon vragen dus!

Let the game begin!

Met steun van: