Werelwaterdag 2021: alle initiatieven op een rijtje

Vandaag is het Wereldwaterdag, dé dag om even stil te staan bij het thema water. Voor Join For Water is het ook de dag waarop heel wat ‘wateractiviteiten’ doorgaan. Omwille van de coronasituatie zorgden we ervoor dat alles van thuis uit, online of buiten kan plaatsvinden. Hieronder lees je er meer over.

De Water Challenge en de Water Challenge@home

Met de Water Challenge willen we iedereen overtuigen om zoveel mogelijk water te besparen. Dit gaat veel verder dan de kraan toedraaien tijdens het tandenpoetsen. Onze consumptie speelt immers de grootste rol. In deel 1 van de Water Challenge kan je je voeding- en drankgewoonten drie weken lang veranderen. In het tweede deel – vanaf half april – kan je aan de slag gaan met je waterverbruik via je kledij, spullen, plastic en papier. En ten slotte, in deel 3 vanaf half mei, draait alles rond kraanwater in huis.

kaart kleurDe Water Challenge@home, die parallel in maart-april-mei plaatsvindt, is een samenwerking met de Project W-gemeenten Brasschaat, Roeselare, Kortrijk en Merelbeke. Niet alleen Join For Water, maar ook de gemeenten speelden een actieve rol in de organisatie en promotie van dit initiatief.

Elke week – vanaf Wereldwaterdag – krijgen de ingeschreven gezinnen, koppels en individuen opdrachten toegestuurd. Denk aan veggiedagen, opdrachtjes in de tuin en meterstanden opvolgen. In totaal schreven 308 gezinnen zich in, een geweldig aantal voor deze eerste editie van de Water Challenge@home! Je inschrijven kan nu niet meer, maar misschien doe jij volgend jaar mee?

Belmundo-festival: waterwandeling Oever is ’t nog

Belmundo is een jaarlijks Gents festival dat draait rond internationale solidariteit. Elk jaar in maart organiseren ngo’s, burgerinitiatieven, organisaties, … een reeks activiteiten rond een specifiek thema. En Join For Water is quasi elk jaar van de partij! Het thema voor dit jaar is ‘system change’.

Tijdens de waterwandeling Oever is ’t nog van Join For Water en het Gents MilieuFront  ontdek je meer over de watervoetafdruk terwijl je langs de Gentse binnenwateren wandelt. Een perfecte activiteit tijdens de week van Wereldwaterdag! Bij elke stop kan je een filmpje of foto bekijken en een kort tekstje lezen. Je ontdekt onder meer duurzame kledingzaken en wateringrepen in de stad. Voor de kids zijn er spelletjes voorzien. Op deze pagina vind je de QR-code met de route.

Wereldwaterdag@school

wereldwaterdag@schoolOm één T-shirt te maken is maar liefst 2700 liter water nodig. Om dit verhaal wereldkundig te maken organiseert Join For Water samen met GoodPlanet, MOS en De Kringwinkel (elk jaar) de actie Wereldwaterdag@school. Deelnemende scholen brengen tussen 15 en 31 maart zoveel mogelijk oude T-shirts naar De Kringwinkel en zorgen zo dat deze een tweede leven krijgen. Dit jaar doen er maar liefst 130 scholen mee, een heel mooi resultaat!

Deelnemers maken kans op een leuke prijs: bonnen van De Kringwinkel, een spelbeurt van het spel  Where is the Water?!™ of drinkflessen.

Dit jaar kunnen leerlingen en ouders ook nog op een andere manier deelnemen. Hoe? Koop tussen 15 en 31 maart een nieuwe tweedehands outfit in De Kringwinkel, neem daar een foto van en deel die via social media met de #iedereenwaterdrager. Je maakt kans op een App store & iTunes Card of Google Play card ter waarde van € 20!

Waterwandeling Bierbeek

waterwandeling bierbeekTijdens het weekend van 20 en 21 maart werd de Waterwandeling4kids in Bierbeek gelanceerd! Dit initiatief is een samenwerking van de gemeenten Bierbeek, Ecolife en Join For Water. Het is een interactieve wandeling met filmpjes en opdrachten, op maat van de kinderen. Aan de hand van een digitale storymap kan je genieten van het mooie landschap in Bierbeek, doorkruist door waterlopen. Waterambassadeurs uit Bierbeek en de verbroederingsgemeenten Oña (Ecuador) vertellen in de filmpjes verhalen over water.

Omwille van de coronasituatie kon je het afgelopen weekend de wandeling enkel maken nadat je je had ingeschreven. Zo kon er in beperkte groepjes op afgesproken uren gewandeld worden. Vanaf vandaag kan je de wandeling zonder inschrijving doen. De route vind je hier. Veel wandelplezier!

Inspiratietoolbox voor gemeenten

Sinds enkele jaren is Join For Water actief in enkele gemeenten, waar we samenwerken met de duurzaamheidsambtenaren rond duurzaam watergebruik. De bedoeling is de watervoetafdruk van het bestuur en het personeel te verkleinen, en te sensibiliseren rond het thema. Zo werden in de verschillende Project W-gemeenten al heel wat acties op poten gezet. Voorbeelden zijn aanpassingen rond catering, zoals keuzes over de voorziening van koffie in de gebouwen, en het organiseren van watervriendelijke evenementen.

Samen met onze partner Ecolife werkte Join For Water een inspiratietoolbox uit. Deze toolbox is een verzameling van interviews en acties die over de jaren heen hebben plaatsgegrepen in de gemeenten. Het is een leidraad en geeft inspiratie voor andere gemeenten om met het thema water aan de slag te gaan. Deze toolbox lanceren we tijdens de week van Wereldwaterdag! Bekijk hem hier.