Ga voor zero waste

voedselverspilling watervoetafdrukUit onderzoek (Maart 2020 (CNN Health) blijkt dat er wereldwijd 2 keer meer voedsel verspild wordt dan men in eerdere onderzoeken schatte. Bovendien blijkt er een directe link te bestaan tussen rijkdom en voedselverspilling. Hoe rijker we zijn, hoe meer voedsel we dus verspillen.

En dit heeft niet alleen een impact op de afvalberg, maar ook indirect op de ecologische voetafdruk en de watervoetafdruk. We leggen uit waarom én wat jij hier persoonlijk aan kan doen.

De cijfers over voedselverspilling

De studie o.l.v. onderzoekers van de Wageningen University & Research is o.a. gebaseerd op cijfers over voedselbeschikbaarheid, verbruik, welvaartsvariabelen en wiskundige modellen. Het blijkt dat we wereldwijd met z’n allen grosso modo een derde van het beschikbare voedsel verspillen. Dit is bovendien 2 keer meer dan uit eerdere onderzoeken was gebleken. En dat terwijl er in veel landen nog steeds hongersnood heerst…

De watervoetafdruk en de ecologische voetafdruk

Wat heeft dit nu te maken met onze voetafdruk? Alles natuurlijk. Om voedselproducten te maken zijn er immers allerlei middelen nodig. Zo wordt er energie verbruikt – en dus CO2 uitgestoten – om voedsel te produceren, te transporteren, ter verpakken, enzovoort. Bovendien wordt er ook water gebruikt om die voedingsmiddelen te maken. Als je bedenkt dat er 1.500 liter water nodig is om een stukje rundsvlees te maken en je gooit zo maar even een derde weg, dan komt dat neer op 500 liter water. Al dat water ‘down the drain’, zomaar weggespoeld, ook al is het niet letterlijk.

Het probleem van voedselverspilling is zelfs zo groot geworden, dat klimaatexperten het identificeren als één van de belangrijkste duurzaamheidsproblemen wereldwijd. En de Verenigde Naties hebben een ambitieus milieuprogramma op poten gezet om alle voedselverspilling te elimineren tegen 2030.

Wat jij kan doen

Op de pagina ‘Ik wil besparen’ vind je allerlei tips om je watervoetafdruk te verkleinen. Eentje ervan is “Ik ga minstens 5 dagen per week helemaal geen voedsel weggooien”.

Wanneer jij 5 dagen per week helemaal geen voedsel weggooit, kan je tot 1315 liter water per week aan water besparen. Dit cijfer varieert natuurlijk van persoon tot persoon. Die 1315 liter is gebaseerd op wat een gemiddelde Belg dagelijks aan voedsel verspilt. Of het nu ietsje meer of ietsje minder is, voedsel invriezen i.p.v. weggooien, restjes de volgende dag opeten of weggeven aan buren, via Facebook-groepen of op andere manieren, het helpt allemaal om je watervoetafdruk te verkleinen. Bovendien ben je ook nog eens solidair met je medemens en bespaar je op de kosten van vuilniszakken. Doen dus!

Meer weten over voeding en de watervoetafdruk? Ga dan naar de pagina met tips rond voeding & drank.

 

Bron: onderzoek maart 2020 (CNN Health)

Team Water Challenge

Team Water Challenge

Bereken je watervoetafdruk