Enkele eenvoudige tips om je douchetijd in te korten

Wist jij dat je 315 liter water per week bespaart door dagelijks 5 minuten minder lang te douchen? Als we de gemiddelde prijs per liter water in België daarmee vergelijken, komen we op ongeveer € 1,35! Dat lijkt misschien niet veel, maar als je dit verrekent kom je op jaarbasis wel aan een aardige som…

Minder lang douchen is dus de boodschap. Maar hoe begin je daaraan? Hieronder sommen we enkele eenvoudige tips op.

Speel liedjes van 3 à 5 minuten lang af

Maak een playlist op Spotify of YouTube met doucheliedjes van 3 à 5 minuten lang, afhankelijk van hoelang je wilt douchen. Druk op play wanneer je in de douche stapt en stop met douchen wanneer het liedje voorbij is.

De meeste liedjes zijn 5 à 6 minuten lang, dus doucheliedjes vinden is niet zo moeilijk. Heb je geen inspiratie? Dit zijn enkele leuke voorbeelden van meezingers uit de oude doos:

Pretty Fly (For A White Guy) – The Offspring (3:07)

I wanna dance with somebody – Whitney Houston (4:50)

Your Love – The Outfield (3:22)

Wake Me Up Before You Go-Go – Wham! (3:50)

Toto – Africa (4:21)

Maak gebruik van apps of wekkers om je douchetijd te meten

Er bestaan verschillende apps om je douchetijd te tracken. De Android app Showr – Smart Shower Timer is een van de handigste. Via de wekkerfunctie kan je jezelf pushen om tijdig uit de douche te stoppen. Je kan via deze app ook muziek beluisteren tijdens het douchen. Via de functie Trends kan je bovendien je waterverbruik en de kosten van dat verbruik op volgen over de tijd heen, via statistieken. Dat zorgt voor extra motivatie wanneer jij je best doet om steeds minder lang te douchen. In de App Store vind je een soortgelijke app met de naam ShowerTimer.world voor iPhone- en iPad-gebruikers.

Geen zin om een app te installeren of heb je geen ruimte meer op je gsm? Je kan natuurlijk ook gewoon de standaardwekker of een andere wekkerapp op je gsm gebruiken. De meeste gsm’s laten toe om liedjes uit je Spotify-playlist te gebruiken als alarm, zodat je geen vervelende toon hoeft te aanhoren wanneer je douchetijd ‘om is’.

Was je haar niet zo vaak of was je eens aan de lavabo

Hoe meer lichaamsdelen je moet wassen, hoe langer je in de douche moet staan. Dat is logisch. De meeste mensen douchen zich dagelijks en sommige wassen hun haar elk dag. Uit studies blijkt echter dat overmatig douchen of baden slecht is voor je huid en je haar! Hoewel alles afhangt van je huidtype, haartype, genetica… zijn er wel een paar algemene indicaties.

Er bestaat een consensus dat je haar dagelijks wassen zeker niet goed is. Door je haar te veel te wassen produceert je hoofdhuid meer olie, waardoor je je haar steeds meer moet wassen. Over het algemeen is twee à drie keer per week meer dan voldoende. Mensen met gekruld haar moeten hun haar dan weer minder vaak wassen dan mensen met sluik haar (Bron: sciencealert.com).

Minder duidelijk is hoeveel keer per week je best doucht of een bad neemt. Dagelijks douchen wordt vaak afgeraden, omdat dit kan zorgen voor het uitdrogen van je huid, met huidklachten als irritatie of jeuk tot gevolg. Maar ook hier geldt dat alles afhangt van persoon tot persoon. Volgens wetenschappers is een paar keer per week douchen voor de meeste mensen meer dan genoeg (Bron: health.harvard.edu). Daarbij wordt kort douchen (3 à 4 minuten) aangeraden, met focus op de oksels en lieszone.

Conclusie: Dagelijks douchen en je haar wassen doe je beter niet. Ook is het beter voor haar en huid om je douchetijd te beperken. Wat je kan doen als tussenoplossing is je dagelijks aan de lavabo wassen of kort douchen zonder je haar te wassen.

Team Water Challenge

Team Water Challenge

Bereken je watervoetafdruk