Waterpret in de natuur

Een ander beleid!

De EU engageerde zich om tegen 2015 de kwaliteit van alle wateroppervlaktes te verbeteren. The Big Jump wil hen jaarlijks aan hun engagement herinneren door vrijwilligers uit heel Europa in het water te laten springen.

Teenagers jump into the water and swim in the lake on a hot summer day. Active recreation on an open pond. Children jump into the water and perform various acrobatic tricks.

Dobberen in de natuur

Organisaties zoals ‘Outdoor Swimming’ en ‘Waterland’ vragen dat iedereen vrij mag zwemmen in de natuur. Waarom? 

België is het enige land in Europa waar het verboden is te zwemmen in de zee, rivieren, meren en vijvers zonder toezicht en speciale voorzieningen (toiletten, douches…). Op vele plekken kan je allerlei watersporten beoefenen terwijl het zwemmen verboden is.  Nu de klimaatverandering de temperaturen doet stijgen is het hoog tijd voor verandering!  

Hopelijk komen er in de toekomst meer en meer plaatsen om te zwemmen. 

Mooiste plekjes in Vlaanderen

Haal je zwembroek of badpak maar al boven. We hebben voor jou de mooiste plekjes geselecteerd om deze zomer in openlucht te zwemmen.

Brussel en Vlaams Brabant

Rue-de-la-Petite-Île-14,-1070-Anderlecht_C004752

In 2024 opent eindelijk een eerste zwemvijver voor publiek in Brussel: de Neerpede in Anderlecht. Tot dan kan je zwemmen in het tijdelijk, maar supercool openluchtzwembad ‘ FLOW ‘

In domein Hofstade vind je een groot strand met zwemzone en een grote speeltuin in een aangenaam natuurlandschap.

Antwerpen

Geniet intens van de Kempense natuur en kies voor een zwembeurt in het Zilvermeer in Mol. Zijn hagelwit strand, waterglijbanen en fonteinen zullen je charmeren. 

In de ecologische ZwemvijverDe boekenberg in Deurne zuiveren de planten het water, zonder chemicaliën.

Limburg

Voor een verfrissing in Limburg raden we je de Paalse Plas aan in Beringen, met een ongelofelijke piratenbootspeelplaats en een toffe strandbar! 

 

Het natuurzwembad ‘De wouterbron‘ ligt midden in de bossen van Maaseik en is dus een aanrader voor de echte natuurfans. Het is een ecologische zwemvijver met een uitzonderlijke waterkwaliteit.

Oost-Vlaanderen

Als je de Blaarmeersen in Gent al kent, ga dan richting Vlaamse Ardennen naar Geraardsbergen en duik in de zwemvijver van het Provinciaal Domein De Gavers

In Vosselare Put kan je zwemmen in de mooie natuurlijke omgeving van de oude Leie. Het is er heerlijk vertoeven op de rustige ligweide

ligweide_vosselareput_2

West-Vlaanderen

Je moet niet meteen naar de kust om tijdens heerlijke zomerdagen een frisse duik te nemen. Zwemmen in de grote vijver ‘Vauban Bad’ in Veurne zorgt voor de ideale afkoeling. 

 

Op het grootste groendomein van de regio Kortrijk, biedt het Gavermeer elke zomer een gezellige zwemzone aan.

gavers

Last but least: de zee, natuurlijk!

 

Wil je graag zwemmen én een prachtig wandelgebied bezoeken? Wenduine biedt de perfecte combinatie tussen strand en bos (De Duinbossen). Dit is makkelijk te bereiken met de kusttram.

Valentien

Valentien

Bereken je watervoetafdruk