De waterwandeling: duurzaam waterbeleid tastbaar gemaakt

De waterwandeling

Hoe laat je de inwoners van je gemeente op een laagdrempelige manier kennismaken met het waterthema? Wat denk je van een waterwandeling? Een waterwandeling langs ‘waterpunten, zoals een beek, (geïrrigeerdveld of watermolen is een inspirerende manier om bijvoorbeeld leerlingen en gezinnen  op een paar uur tijd – onder te dompelen in de geschiedenis, het heden en de toekomst van het waterbeleid in je gemeente.

Waterwandelen in Bierbeek

De gemeente Bierbeek is ondertussen toe aan de tweede editie van hun waterwandeling, deze keer in samenwerking met Join For Water en Ecolife. 

Deze waterwandeling is een tocht van 5 km langs enkele Bierbeekse wandelpaden en waterlopen. De editie van 2021 is een 2.0 versie met digitale content op je smartphone, waarbij plaatsen en lokale thema’s gelinkt worden aan de situatie in Oña. Oña is een gemeente in Ecuador en de verbroederingsgemeente van Bierbeek. Het resultaat is een kindvriendelijke wandeling vol met doe-opdrachten waar externe waterambassadeurs uit de gemeente en uit Oña bij betrokken werden, alsook lokale spelers zoals het verbroederingscomité en cultuurcentrum De Borre. De Borre zou op het lanceringsweekend verschillende filmvoorstellingen projecteren rond het waterthema, maar wegens de COVID-19-maatregelen kon dit niet doorgaan. Zin om de waterwandeling in Bierbeek zelf te verkennen? Hier kan je meer info vinden. 

Zelf aan de slag?

Zin gekregen om aan de slag te gaan met deze methodiek?