Installeren van watertappunten

In Evergem krijg je water uit de kraan

De gemeente Evergem is overgeschakeld van een vaste waterleverancier naar kraanwater. Veel gemeenten doen dit al, maar kijk toch even mee naar de totaalaanpak van Evergem. 

Het was om verschillende redenen de keuze van het beleid om geen flessenwater meer te voorzien, waaronder het tegengaan van verspilling. Er bleven te veel restjes water over in de waterkannen.

We interviewden Kathleen Dewulf hierover, die de verandering in de gemeente Evergem doorvoerde en er coördinator Duurzaamheid is. 

Wat is er veranderd in Evergem op vlak van water drinken?

Vroeger werkten we met een vaste waterleverancier. Er werd water in flessen aangeboden. Nu zijn er binnen de acht gemeentelijke gebouwen tapinstallaties voorzien op centrale plaatsen waar de medewerkers hun waterfles kunnen vullen. Ze hebben hier de keuze tussen plat of gekoeld water op kamertemperatuur en bruisend water.  

Is het een gewoonte geworden om drinkflessen te gebruiken?

Met een sensibiliserende actie rond water maken we de collega’s warm om de tappunten meer te gebruiken. Er zijn ook een aantal flessen siroop ter beschikkingzodat de medewerkers  eens een smaakje kunnen toevoegen aan hun water. Om de mensen te stimuleren de watertaps te gebruiken, kregen alle medewerkers binnen dit bestuur bovendien een drinkfles met het logo en onze kernwaarden op.  

We zien de dag van vandaag dat er niemand zich nog vragen stelt bij de watertap en iedereen ’s morgens bij het binnenkomen de waterfles vult en meeneemt naar zijn of haar bureau.  

De werklieden hebben een thermoskan en een grote drinkfles van het bestuur gekregen. In deze flessen blijft het water dat ze aan de tap nemen langer fris wanneer zij op het terrein aan het werk zijndan in een standaarddrinkbus. 

Een positieve evolutie dus. Zijn er nog veranderingen sinds het invoeren van de twee centrale tappunten?

We zien meer contact tussen de verdiepen gezien iedereen nu op twee centrale punten in het AC gemeentehuis gaat bijvullen. Zo zien we informele gesprekken groeien over de diensten heen. We leren andere collega’s kennen. De typische informele én belangrijke koffiemachinebabbels zijn nu uitgebreid naar watertapbabbels  

De medewerkers bewegen ook meer, omdat ze af en toe hun drinkfles komen vullen.

Zelf aan de slag?

Denk je dat dit ook een idee is voor jouw gemeente of organisatie?