Verpakkingsvrij en de watervoetafdruk

Het is Mei Plasticvrij! Deze maand worden we massaal opgeroepen om minder plastic te kopen, te gebruiken en weg te gooien. Maar waarom is plastic nu zo’n probleem, wat met de watervoetafdruk en waar kan je plasticvrij winkelen?

mei plasticvrij

Waarom plastic zo’n probleem is

Een deel van het plastic dat we weggooien komt terecht op afvalbergen en uiteindelijk in de oceanen, zelfs een deel van het plastic dat we recycleren. Dat is een probleem omdat plastic heel lang meegaat en bovendien zelf helemaal niet afgebroken wordt in de natuur. Uiteindelijk wordt het immers gereduceerd tot vervuilende microplastics, die in de lucht, water en de bodem blijven ‘hangen’. Zo komen deze uiteindelijk ook in onze voeding terecht, niet bepaald gezond.

Plasticvervuiling heeft bovendien een enorme impact op dieren en planten. Denk aan zeepaardjes of schildpadden die verstrengeld zitten in plastic zakken. Die beelden heeft iedereen wel al eens gezien. Wist je trouwens dat de zogenaamde plasticsoep in de Stille Oceaan zo groot is als Frankrijk en Spanje samen?

Bovendien wordt er bij plasticproductie veel CO2 uitgestoten, wat bijdraagt aan het broeikaseffect en dus aan klimaatverandering.

En wat met de watervoetafdruk?

Er is maar liefst 85 liter water nodig om een halve kilogram plastic te maken (meer info lees je hier). Stel dat je wekelijks 5 plastic zakken weggooit, elk met een gewicht van 5 gram, dan verbruik je hiermee dus 4 liter water. Gooi je wekelijks ook nog eens ca. 200 gram aan ander plastic weg, denk aan rietjes en (wegwerp)plastic verpakkingen, dan verbruik je daarmee nog eens 34 liter per week extra. In totaal verbruik je zo ongeveer 40 liter per week, alleen al aan het wegwerpen van plastic. Dat zijn bijna 30 flessen water per week. Plastic vermijden en hergebruiken is dus de boodschap, ook voor de watervoetafdruk!

Verpakkingsvrije winkels

verpakkingsvrije winkelEr bestaan tegenwoordig talloze zogenaamde verpakkingsvrije winkels en horecazaken. Daar ga je gewoon heen met je eigen herbruikbare doosjes, zakjes, potten, kopjes of drinkbekers. Alle aankopen of consumpties kan je daar gewoon instoppen of laten bijvullen, zonder dat er verpakkingen aan te pas komen. Een geweldig initiatief, dat elk jaar aan populariteit inwint!

Er zijn momenteel al honderden verpakkingsvrije winkels en horecazaken in België. Die kan je op deze kaart terugvinden. Een winkel die we zelf kennen en heel leuk is, is Lara Mora in Sint-Niklaas. Hier verkopen ze bovendien talloze eerlijke producten en seizoensproducten van bij de lokale boeren. Ook Zonder Meer in Kortrijk is een aanrader. Ze verkopen er trouwens niet alleen voedingsproducten, maar ook geschenken en verzorgingsproducten zoals shampoobars. Ook leuk is dat je je aankopen bij Zonder Meer ook thuis kan laten leveren.

Een fijn adresje in Gent is Julie’s House, waar je kan smullen van een heerlijk gebakje en je eigen koffiebeker kan laten vullen. Maar ook bij bekendere zaken als Lush en Oil & Vinegar kan je tegenwoordig met je eigen flessen of zakjes shoppen.

Go go verpakkingsvrije winkels dus, ook voor de watervoetafdruk!

Team Water Challenge

Team Water Challenge

Bereken je watervoetafdruk