Lekkere, zomerse recepten met een kleine watervoetafdruk – Tip 4

vegetarisch receptOp zoek naar lekkere gerechten met een kleine watervoetafdruk? Onderstaand zomers recept van onze collega Lut is heerlijk gevarieerd, fris en in een wip bereid. Je kan dit gerecht als hoofdmaaltijd of als bijgerecht op tafel toveren. Kies in het laatste geval eventueel voor vis of een vegan burger als hoofdingrediënt. De watervoetafdruk van beide is immers klein, namelijk respectievelijk verwaarloosbaar en zelfs 0 liter voor wilde vis, en 380 liter voor een vegan burger.

Gevulde (punt)paprika

Ingrediënten voor 2 personen (als bijgerecht) of 1 persoon (als hoofdgerecht)

  • 1 grote paprika, bij voorkeur puntpaprika
  • 100 gr. ongekookte couscous
  • 2 handvol rozijnen
  • 1 handvol blanke amandelen, grof gehakt
  • kokend water of groentebouillon
  • 1 sjalotje, fijn gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • snufje kaneel
  • 1 bolletje mozzarella
  • olijfolie

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe de couscous in een kom en giet er net zoveel water of bouillon overheen dat de couscous net onder staat. Dek af met een deksel en laat 15 minuten wellen.
  • Doe een beetje olijfolie in een pannetje en bak de sjalot en knoflook glazig. Snij de puntpaprika terwijl door de helft en snij de mozzarella in plakjes.
  • Wanneer de couscous klaar is, roer je die met een vork goed los en meng je de rozijnen, amandelen, sjalot, knoflook, kaneel en eventueel wat zout er goed door. Vul de (punt)paprika’s vervolgens met de couscous en dek af met de plakjes mozzarella. Tip: met je handen gaat dit het beste.
  • Laat de gevulde (punt)paprika’s nadien – liefst op een bakplaat met zilverpapier of bakpapier – 15 à 20 minuten garen in de voorverwarmde oven. Zet de oven daarna nog 5 minuten op grillstand. Zo krijg je een korstje kaas.
  • Serveer dit eventueel met vis, een vegan burger…

Hoe komt het dat dit gerecht een kleine watervoetafdruk heeft?

  1. Er zit geen vlees in. Doorgaans hebben vegetarische gerechten een kleine watervoetafdruk, en dat is ook hier het geval. Enkel de amandelnoten hebben een vrij grote watervoetafdruk (1610 liter voor 100 gr., wat vergelijkbaar is met 100 gr. rundsvlees). Beperk de hoeveelheid amandelen dus, of vervang deze (bijvoorbeeld door okkernoten).
  2. Het hoofdingrediënt is paprika, wat in augustus een seizoensgroente is. Seizoensgroenten hebben een kleinere watervoetafdruk omdat ze lokaal geoogst worden.
Team Water Challenge

Team Water Challenge

Bereken je watervoetafdruk