Waar vind ik veel en lekkere vegetarische en veganistische recepten?

Van alles wat we dagelijks consumeren heeft voeding de grootste impact op onze watervoetafdruk. Vooral vlees heeft een gigantische watervoetafdruk. Enkele dagen per week geen vlees eten betekent dan ook dat je jaarlijks honderdduizenden liters water bespaart! Maar waar vind je lekkere vegetarische en veganistische recepten?

Vzw’s en campagnes

veggiechallengeSinds een vijftal jaar organiseert Eva vzw campagnes om mensen aan te moedigen om minder vlees te eten. Dat begon met 40 Dagen Zonder Vlees, wat een gigantisch succes werd. Dit jaar kon je meedoen aan de VeggieChallenge, die deze maand (maart) loopt. Sinds vorig jaar kan je bovendien proberen om een maand lang veganistisch te eten, via het initiatief Try Vegan.

En ook in Nederland zijn er al verschillende vergelijkbare campagnes op poten gezet. Ook daar roepen organisaties op om enkele weken vegetarisch of veganistisch te eten. Denk aan de VeganChallenge.

Op de websites van deze organisaties kan je heel wat lekkere & gezonde vegetarische en veganistische recepten vinden. Schrijf je je in op één van de challenges, dan krijg je vaak ook regelmatig recepten via mail doorgestuurd. Bekijk deze pagina’s eens:

Vegetarische en veganistische foodblogs

groene meisjesBlogs schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. En zo is dat ook voor foodblogs. Foodbloggers hebben doorgaans hun eigen ‘eetfilosofie’ en delen eigen, originele recepten met hun volgers. Sommige bloggers verkopen zelfs hun eigen kookboeken. Enkele populaire vegan en vegetarische bloggers zijn:

Bekende (catering)bedrijven, koks, tv-zenders en social media

Op websites van tv-zenders, (catering)bedrijven en bekende koks kan je vaak een heleboel lekkere vegetarische en veganistische recepten vinden. Enkele aanraders:

  • Eenvoudige vegetarische recepten op de website van Colruyt. Hier vind je ook recepten voor zeer basic gerechten, hapjes en sauzen, bijvoorbeeld het recept voor hummus en naanbrood.
  • Wereldkeuken bij HelloFresh. Hoewel het concept van HelloFresh niet per se duurzaam is, zijn veel van de vegetarische recepten die je op de website kan vinden wel heel lekker en gezond. Italiaanse, Indische, Thaise keuken, … HelloFresh heeft voor ieder wat wils.
  • Recepten van bekende tv-koks en tv-zenders. Zoals welbekend kan je op VTM dagelijks naar kookprogramma’s kijken. Wat betreft vegetarische keuken is Sandra Bekkari het meest bekend. Je kan haar programma met de naam Open keuken met Sandra Bekkari dagelijks op VTM bekijken. Haar vegetarische recepten, alsook die van andere ‘VTM-koks’, vind je hier. Een andere bekende tv-kokkin die heel vaak vegetarisch kookt is Pascale Naessens (zie website).
  • Recepten die je vindt via Pinterest. Dit is één van de meest gebruikte en meest handige manieren om snel vegetarische en veganistische recepten te vinden. Je kan de app downloaden op je smartphone of gewoon zoeken via de website. Handig is dat je de recepten kan bewaren of ‘pinnen’ op je persoonlijke pagina. Op die manier kan je ze achteraf snel terugvinden.

Smakelijk!

Team Water Challenge

Team Water Challenge

Bereken je watervoetafdruk