Doe de emmertest

De mate waarin je bodem waterdoorlatend is, hangt af van het bodemtype (vb. zand, leem of klei), de mate van verdichting en de hoogte van de grondwaterstand.

Hoe ga je aan de slag

  1. Graaf een gat van 30 cm x 30 cm x 30 cm met vlakke bodem
  2. Giet een emmer water in het gat om de bodem
  3. Wacht een halve tot hele dag
  4. Plaats in het gat een meetstok om het waterpeil op te meten
  5. Giet een emmer water (10l) in het gat. Het water zal ongeveer 10 cm hoog staan
  6. Meet de tijd die nodig is voor het water 10 cm gezakt is of voor het gat leeg is
  7. 10 cm water komt overeen met 100 mm. Om de doorlaatbaarheid te meten, deel je de 100mm door de tijd (in uur) nodig om leeg te lopen.
woman-collecting-milk-from-cow

Vergelijk je waarde met de onderste tabel. Zo weet je of het voordelig is om een infiltratiezone in je tuin te voorzien.

Leeglooptijd

Doorlaatbaarheid

Infiltratiecapaciteit (mm/uur)

Infiltratie mogelijk?

<20 min

Zeer goed

IC <300

Zeer geschikt

20 min – 1,5 uur

Goed

67 < IC < 300

Geschikt

1,5u – 4,5 uur

Matig

22 < IC < 67

Geschikt

4,5 uur

Slecht

IC < 22

Minder geschikt voor infiltratie

Komt jouw tuin niet in aanmerking voor infiltratie? Dan kan je nog steeds water bufferen. Dat betekent dat je water een tijdje opslaat in je tuin vooraleer het verder via riolering afstroomt. Een regenton is een zinvolle buffer. Als er een stortbui aangekondigd wordt, laat je de ton leegstromen. Na de stortbui wacht je tot je tuin is opgedroogd, en dan kan je het water uit je ton laten stromen en in de grond laten infiltreren.

Wist-je-datje

De hoeveelheid water die in je bodem kan infiltreren, hangt sterk af van het bodemtype. Een bodem die bestaat uit grof zand kan bijvoorbeeld 500 mm per uur in de bodem laten infiltreren terwijl een lichte klei bodem maar 1,5 mm per uur in de bodem laat infiltreren. Waarom is het toch belangrijk dat je altijd eerst een emmertest uitvoert vooraleer je een infiltratiezone inricht?

Altijd een emmertest uitvoeren!

Theoretisch gezien kan het mogelijk zijn jouw bodem (grof zand) een hoge infiltratiecapaciteit heeft, maar dat je bij jouw emmertest net vaststelt dat er slechts een beperkte infiltratie mogelijk is. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn zoals een ondoordringbare laag (bv. klei) die onder jouw bodem ligt of de grondwatertafel die erg hoog staat. Dat betekent dat er in je bodem weinig plaats is om extra water te laten infiltreren.
Klik Hier

Check alle challenges voor ontharding & infiltratie