Wip enkele tegels

Verharding in je tuin zorgt ervoor dat de bodem zijn taken niet goed kan uitvoeren. De bodem kan niet als een spons water opzuigen en kan niet als voedingsbodem dienen voor de beestjes die er bovenop en binnenin leven.

Wil je tegels graag uitbreken, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Of twijfel je welke planten je waar plaatst. Volg dan het onderstaande stappenplan. In slechts drie stappen kan jij tegels wippen.

Stap 1: zoek het juiste materiaal en onderzoek je bodem

Op voorhand onderzoek je best wat er onder de tegels ligt: steenpuin, fundering … Zo weet je ook of je speciaal gereedschap nodig hebt. Wat heb je zeker nodig: schop, schroevendraaier met platte kop, koevoet, werkhandschoenen en kruiwagen. Als er stabilisé (= wit zand) of beton onder je tegels ligt, is een voorhamer of drilboor nodig.

Heb je het juiste materiaal niet in huis? Vergeet zeker niet eens bij je buren na te vragen of zij niets hebben liggen in hun garage of tuinhuis. Je kan ook altijd eens langsgaan bij doe-het-zelfzaken of deelinitiatieven zoals Peerby. Zij hebben vaak een verhuurdienst voor dergelijke materialen.

 

Stap 2: ontharden

En starten maar! Zoek een tegel met wat meer ruimte, zodat de eerste tegel los gewipt kan worden. Ligt er een grote laag wit zand, dan moet je de grond verbeteren met tuinaarde. Goede grond uit je eigen tuin is prima, het hoeft geen potgrond te zijn. Je kan eventueel ook nog compost toevoegen, omdat je bodem dan meer water kan vasthouden.

Bots je nog op meer verharding? Een ondergrond van beton, steenpuin of stabilisé dien je te verwijderen. Anders levert het tegelwippen geen voordelen op. Je water kan dan niet naar de grondwaterreserves sijpelen en de wortels van de planten hebben een diepte nodig van ongeveer 30 tot 40 cm.

 

Stap 3: planten maar

Hou rekening met de locatie bij het aanplanten. Niet elk plantje groeit overal evengoed. Is er veel licht? Blijft er regenwater liggen? Kijk zeker op de plantenzoeker om na te gaan welke planten in jouw tuin passen.

Heb je de plantjes uitgekozen? Maak de wortels van de planten nat en steek ze in de grond. De wortels moeten net onder de grond zitten. Duw de grond nog eens aan en geef vervolgens een scheut water. Hoera, nieuw leven in je tuin! Wist je al dat neerslag die op beplanting valt, de tijd en ruimte heeft om in de bodem te dringen?

Check alle challenges voor ontharding