Week 4 - Water Challenge

Leuk dat je meedoet met de Water Challenge. Dat doe je trouwens samen met meer dan 13.000 andere waterhelden! Hieronder vind je de uitdagingen voor week 4.

Er zijn opnieuw 4 categorieën. Met ‘Quick Win’ en ‘Duik erin’ kies je voor actie. Met ‘Word waterslim’ en ‘Eet waterwijs’ ga je voor kennis. Pick your battle or do them all!

Duik erin

Challenge 1
Tijd om te tonen hoeveel jullie van water houden!

Vraag je huisgenoten op welke manier ze water het liefst ‘beleven’. Als diepzeeduiker, roeier, zwemmer? Omdat je er je moestuin mee tot leven kan wekken? Om te drinken, te douchen…? Zo word je een waterambassadeur. 

Noteer alle antwoorden op een groot blad (of op post-its), maak er een leuke poster van en hang die voor je raam. Of maak een raamtekening die toont dat je van water houdt! 


Challenge 2 Eet zoveel aardbeien en asperges dat je ze de rest van het jaar kan missen.

Wij weten het en in andere werelddelen voelen ze het. Aardbeien uit Spanje, die een enorme impact hebben op het natuurgebied Coto Doñana, katoen gekweekt rond het uitgedroogde Aralmeer, rozen van bij het Naivashameer in Kenia dat langzaam verdwijnt en vervuild wordt, asperges die ervoor zorgen dat Peruanen soms niet voldoende drinkwater hebben … Het zijn enkele concrete voorbeelden van producten uit zogenaamde ‘hotspots’, plekken waar waterschaarste in de hand wordt gewerkt door (westerse) consumptie. Het filmpje hiernaast toont een timelapse van het Aralmeer. 

Mei is een heerlijke maand om van bloemen en asperges te genieten, maar koop ze lokaal: producten van bij ons vereisen minder water. En in aanloop naar de zomer kan je je kleerkast al op orde zetten: geef de kleren die je niet draagt een tweede leven door ze naar een kringwinkel te brengen of door een kledingswap te organiseren.

Quick Win

Challenge 3
Ga voor nog meer Quick Wins.

Gebruik opnieuw je Quick Win-pot en maak met kleine aanpassingen  in je huis een groot verschil. Remember: “One drop doesn’t make a river, a lot of drops do!”. Deel dit zeker ook op je socials om anderen te inspireren.

Eet Waterwijs

Challenge 4
Ga de hele week voor een waterarme lunchbox.

Klaar voor een uitdaging met impact? Stel voor elke dag van de week een waterarme lunchbox samen door zuivel of vlees uit je lunchbox te schrappen, want die producten vragen enorme hoeveelheden water. Of door voor lokale geteelde producten te kiezen uit het seizoen. 

Koop zoveel mogelijk lokale seizoensproducten, zo bespaar je nóg meer water!

Win boekenwijsheid

Elke week verloten we een prijs onder de deelnemers. Deze week gaan we voor nog meer kennis.

📘 Een boek voor al wie alles over water wil weten: ‘Weg van water. Een reis door België (z)onder water.’  – Toon Verlinden en Marjolein Vannoppen.

🍲 Een boek voor wie graag kookt, maar niet graag eten weggooit: ‘Ons Foodsaver boek – de essentiële gids voor het bewaren, bereiden en verwerken van voeding’ 

Meedoen is gemakkelijk: schrijf je hier in, vóór maandag 27 mei, 11.00 uur. We loten de winnaars en maken ze volgende week bekend in de laatste Water Challenge-nieuwsbrief.

De smaak van winnen te pakken? Volg ons op instagram, op zaterdag maak je daar kans opnieuw een leuke prijs te winnen.