Week 4 - Water Challenge

Leuk dat je meedoet met de Water Challenge. Dat doe je trouwens samen met bijna 12.000 andere waterhelden! Hieronder vind je de uitdagingen voor week 4.

Er zijn opnieuw 4 categorieën. Met ‘Quick Win’ en ‘Duik erin’ kies je voor actie. Met ‘Word waterslim’ en ‘Eet waterwijs’ ga je voor kennis. Pick your battle or do them all!

Download nog snel de Water Challenge-kalender.
Meedoen betekent échte impact op onze watervoorraden!

Quick Win

Challenge 1
Ga voor nog meer Quick Wins.

Gebruik opnieuw je Quick Win-pot en maak met kleine aanpassingen een verschil. Deze week berekent de oudste persoon in huis hoeveel water via de opdrachten wordt bespaard. Remember: “One drop doesn’t make a river, a lot of drops do!”. Deel dit zeker ook op je socials om anderen te inspireren.

Duik erin

Challenge 2
Tijd om te tonen hoeveel jullie van water houden!

Vraag je huisgenoten op welke manier ze water het liefst ‘beleven’. Als diepzeeduiker, roeier, zwemmer? Omdat je er je moestuin mee tot leven kan wekken? Om te drinken, te douchen…?

Noteer alle antwoorden op een groot blad (of op post-its), maak er een leuke poster van en hang die voor je raam. Of maak een raamtekening die toont dat je van water houdt!


Challenge 3 Consuminder producten uit waterschaarse gebieden.

Katoen gekweekt rond het uitgedroogde Aralmeer, rozen van bij het Naivashameer in Kenia dat langzaam verdwijnt en vervuild wordt, asperges die ervoor zorgen dat Peruanen soms niet voldoende drinkwater hebben … Het zijn enkele concrete voorbeelden van producten uit zogenaamde ‘hotspots’, plekken waar waterschaarste in de hand wordt gewerkt door (westerse) consumptie. Het filmpje hiernaast toont een timelapse van het Aralmeer.

Mei is een heerlijke maand om van bloemen en asperges te genieten, maar koop ze lokaal: producten van bij ons vereisen minder water. En in aanloop naar de zomer kan je je kleerkast al op orde zetten: geef de kleren die je niet draagt een tweede leven door ze naar een kringwinkel te brengen of door een kledingswap te organiseren.

Eet Waterwijs

Challenge 4
Ga de hele week voor een waterarme lunchbox.

Klaar voor een uitdaging met impact? Stel voor elke dag van de week een waterarme lunchbox samen door zuivel of vlees te schrappen, want die producten vragen enorme hoeveelheden water. Of kies voor een volledig plantaardig menu.

Koop zoveel mogelijk lokale seizoensproducten, zo bespaar je nóg meer water!

Win een Golden Pass voor het LAGO zwemparadijs van jouw keuze

In deze laatste week van de Water Challenge kan je een héél mooie prijs winnen. We verloten namelijk een Golden Pass waarmee je een jaar lang onbeperkt toegang krijgt voor 1 persoon in een LAGO-zwemparadijs naar keuze. Een jaar vol waterplezier, hoe tof is dat?

Meedoen is makkelijk: Schrijf je hier in en vul je e-mailadres in. Doe dit voor donderdag 25 mei, 11.00 uur. We loten de winnaar donderdagnamiddag. Je kan de loting volgen via onze Instagrampagina (@joinforwater), maar we maken de winnaars ook bekend in de volgende Water Challenge-nieuwsbrief.)

 

Spot op Congo

Join For Water doet meer dan enkel sensibiliseren rond bewust waterverbruik. In Congo beschermen we enerzijds een enorm stuk regenwoud, zo groot als de provincie Vlaams-Brabant – da’s belangrijk voor de lokale én de globale watercyclus, want het regenwoud pompt enorme hoeveelheden water in de atmosfeer. Anderzijds willen in het regenwoud de toegang tot drinkwater verbeteren, want vandaag zijn mensen er aangewezen op vuile poeltjes. Hoe en waarom we dat doen, lees je hier

Met jouw steun verzekeren we de toegang tot water voor een gezin in Congo. Daardoor kunnen kinderen gewoon naar school en hoeven ze geen uren met bidons te zeulen. En vrouwen krijgen tijd om voor een inkomen te zorgen. Een donatie doen kan heel eenvoudig via onze donatiepagina. Dankjewel!