Collega’s warm maken voor het thema water

Collega's en water

Als duurzaamheidsambtenaar of ambtenaar Lokaal Mondiaal Beleid sta je zelf waarschijnlijk volledig achter de SDG6-doelstellingenMaar je collega’s hier even enthousiast over ‘krijgen’ is niet altijd evident. Iedereen zal de gekleurde icoontjes van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen wel al eens gezien hebben, maar verder gaat het vaak niet. Hoe kan je deze informatie dan dichter bij de werknemers van een gemeente brengen 

Ambassadeurs: intern en extern

Hoe begin je hier nu aan? Je hoeft het niet ver te zoeken. Kijk eens rond je. Je collega’s zijn interne ambassadeursJe kan ook kiezen voor een combinatie met externe ambassadeursDaarbij denken we aan boeren, tuinaannemers, de kringloopwinkel en sportverenigingen. Ook kunnen dit personen zijn wiens inzet of bijdrage aan de gemeente een podium verdienen en een mooi voorbeeld zijn. 

Hoe pak je dit concreet aan?

Om je collega’s te overtuigen dat water als thema belangrijk en interessant is moet je meer doen dan droge informatie geven. Wat veel beter werkt is er op de één of andere manier een leuk verhaal of spel van maken. Zo zorg je ervoor dat collega’s met hun hoofd, hart en handen mee zijn met het duurzame waterverhaal.

Hieronder vind je heel wat tips. 

Jaarthema

Geef het jaarthema water een prominente plaats op het intranet. Collega’s kunnen het thema zo op een visuele manier leren kennen.

Kies een interne waterambassadeur

Deze persoon krijgt een maand lang  uitdagingen van schepen of burgemeester. Hij/zij blogt op het intranet over de uitdagingen. Daarna wordt de fakkel doorgegeven aan de volgende.

Quiz

Organiseer een digitale Waterquiz voor het personeel. Een voorbeeldquiz is te verkrijgen via Join For Water.

Infographics

Voorzie bij watertappunten en de koffiehoek infographics over het thema water.

Photobooth

Plaats de photobooth van Join For Water op de nieuwjaarsreceptie die op een leuke manier het thema kan aankaarten.

Drinkbus met eigen logo

In Evergem kocht men voor elk personeelslid een hervulbare drinkbus met het logo van de gemeente. Zo wordt er al snel vaker kraantjeswater gedronken.

Waterweetjes

Hang waterweetjes op in het stad– of gemeentehuis, zoals in de gemeente Brasschaat. 

klimaatverandering

Duurzame lunch

Organiseer een duurzame lunch voor het personeel en zorg voor informatieve placemats. Zo’n lunch werd georganiseerd in de stad Kortrijk en in de gemeente Brasschaat.

Digitale infopanelen

Voorzie digitale infopanelen in het gemeentehuis van infographics en informatie rond watergebruik.

water challenge