Koppel je regenwaterpijp af

Als je regenpijp is aangesloten op de riolering, dan gaat veel van het regenwater verloren. Dat kan anders! Je regenpijp afkoppelen is een klus die gemakkelijk uit te voeren is. Er zijn verschillende manieren om je regenpijp af te koppelen. Afhankelijk van de infiltratiecapaciteit van jouw bodem kan je het water in de tuin laten stromen of vang je het water best in een wadi of regenton op.

Optie 1: Water in de tuin laten stromen

Heb je een bodem met zeer goede of goede infiltratiecapaciteit en heb je voldoende niet-betegelde ruimte voor de opvang van water, dan kan je je regenpijp afkoppelen en het water naar een lager deel in de tuin laten stromen. Zorg dat het water wegstroomt van het huis. Voor elke vierkante meter dak die wordt afgekoppeld, moet je ongeveer een halve vierkante meter niet-betegelde grond hebben.

In slechts 5 stappen koppel jij jouw regenpijp af!

Stap 1: Markeer een punt laag bij de grond waar je de regenpijp door gaat zagen.

Stap 2: Zaag de regenpijp op de gemarkeerde plek door.

Stap 3: Er steekt een stuk regenpijp uit de grond. Plaats er een deksel op zodat het water niet meer naar het riool kan stromen.

Stap 4: Schuif een afvoerpijp op het afgezaagde deel van de regenpijp.

Stap 5: Plaats een afkoppelsteen of tegel onder de uitstroom van je regenpijp. Je kan ook een goot maken om het naar een lager gelegen deel weg te leiden.

Optie 2: water in een wadi of regenton opvangen

Heb je een bodem met een matige of slechte infiltratiecapaciteit, dan zal het water niet snel wegstromen en kan het afkoppelen zonder een buffer voor wateroverlast zorgen. Je kan ervoor kiezen om het water in een infiltratiezone te laten stromen, check het hier. Bespreek dit eventueel met de aannemer die jij hebt uitgekozen. Je kan er ook voor kiezen om de regenpijp aan te sluiten op een regenton. Dit komt tijdens de laatste maand nog aan bod, dus nog even geduld. 

Check alle challenges voor ontharding & infiltratie

We spelen in op drie grote thema’s:

Maand 1:
Onthard

In Vlaanderen is ongeveer 16% van de totale oppervlakte afgedekt of verhard. Zowel verdroging als wateroverlast treden dan op als gekende gevolgen. 

Maand 2:
Infiltreer

De infiltratie van water is noodzakelijk om onze grondwaterreserves aan te vullen, maar dat is niet vanzelfsprekend in verharde regio’s zoals Vlaanderen.

Maand 3:
wateropvang

Bij extreme regenval raakt het riool overbelast. Straten staan bijgevolg onder water. Wateropvang wordt daarom belangrijker!