Plant plantjes tussen de voegen

Kan je of mag je geen tegel uitbreken? Dan kun je nog wel beperkt vergroenen. Er zijn een aantal plantjes die nauwelijks wortelruimte nodig hebben en zich vlot uitzaaien in de voegen van de tegels. 

Aan de slag!

Planten zaaien bij een halfopen of open verharding

Halfopen verhardingen bestaan uit kleine vaste elementen die tegen elkaar worden gelegd zoals kasseien, tegels en klinkers.

Open verharding zijn splitsoorten zoals dolomietsplit en steenpuin.

Op de bestaande halfopen of open verharding kun je een bloemmengsel van soorten voor stenige bodem inzaaien of planten die groeien op plaatsen die veel worden betreden. Deze plantjes kunnen makkelijk tussen de klinkers of tegels groeien. Deze plantjes hebben amper wortelruimte nodig en kunnen zich vlot uitzaaien. Zo fleur je de verharde plaatsen in je tuin op en kan je bodem het regenwater beter vasthouden. Voorwaarde hierbij is wel dat de voegen van de halfopen verharding niet hermetisch zijn gesloten en dat de toplaag van de open verharding niet gestabiliseerd werd met cement.

Enkele voorbeelden van plantjes die je tussen de voegen kan planten:

campanula-gfe67a423b_1920
Servisch klokje
Mexicaanse madelief
Muurleeuwenbekje

Een gesloten verharding laten begroeien als een horizontale muur

Ligt er naast je betonnen oprit voldoende open bodem, dan kan je daarin een klimplant planten. Kies voor een zelfhechtende soort. Leid de klimplant naar het beton. Het resultaat: een groen, bloeiend ‘tapijt’.

  • Voor de schaduw: klimop of klimhortensia
  • Voor de zon: Amerikaanse trompetklimmer

Als de plant het blad laat vallen, laat je dit liggen. Beetje bij beetje komt er bodemvorming, boven op de verharding.

Check alle challenges voor ontharding

We spelen in op drie grote thema’s:

Maand 1:
Onthard

In Vlaanderen is ongeveer 16% van de totale oppervlakte afgedekt of verhard. Zowel verdroging als wateroverlast treden dan op als gekende gevolgen. 

Maand 2:
Infiltreer

De infiltratie van water is noodzakelijk om onze grondwaterreserves aan te vullen, maar dat is niet vanzelfsprekend in verharde regio’s zoals Vlaanderen.

Maand 3:
wateropvang

Bij extreme regenval raakt het riool overbelast. Straten staan bijgevolg onder water. Wateropvang wordt daarom belangrijker!