Vang hemelwater op

De campagne loopt op zijn einde. Nog een allerlaatste sprint naar de eindmeet, zodat je in het voorjaar echt kan gaan genieten van jouw watervriendelijke tuin. Door te ontharden en een infiltratiezone te voorzien, stroomt er al een groot deel van het regenwater niet meer naar de riolering. Toch kan je nog een aantal acties ondernemen om nog meer water op te vangen.

Challenges:

Challenge 1 – Maak een
waterreservoir

Wil je wat zuiniger met water omspringen, dan kan je een waterreservoir maken ofwel een olla. Deze geeft langzaam water af en houdt de grond goed vochtig. 

Challenge 2 – Installeer een regenton
aan je regenwaterpijp

Je kunt gemakkelijk water opvangen door een regenton. Zelfs al heb je alleen een terras met potplanten, dan nog is het nuttig om water op te vangen!

20160225_rainproof_21_regenwaterschutting_
(c)Atelier GROENBLAUW

Challenge 3 – Installeer een
regenschutting

Installeer een regenschuttig. Je hebt dan ineens een perceelsafscheiding en tegelijkertijd kan je regenwater opvangen. Twee vliegen in één klap!

Challenge 4 – Vul de
enquête in

Hoe heb jij de campagne ervaren? Wat vond je leuk? Wat vond je minder leuk? Heb je veel bijgeleerd over watervriendelijke tuinen? Welke opdrachten heb jij allemaal uitgevoerd? Laat het ons weten! 

Check de challenges van alle thema’s:

Maand 1:
ontharding

In Vlaanderen is 16% van de totale oppervlakte afgedekt of verhard. Zowel verdroging als wateroverlast treden dan op als gekende gevolgen. 

Maand 2:
infiltratie

De infiltratie van water is noodzakelijk om onze grondwaterreserves aan te vullen, maar dat is niet vanzelfsprekend in verharde regio’s zoals Vlaanderen.

Maand 3:
wateropvang

Bij extreme regenval raakt het riool overbelast. Straten staan bijgevolg onder water. Wateropvang wordt daarom belangrijker!