Lekkere, zomerse recepten met een kleine watervoetafdruk – Tip 2

vegetarisch lasagneVandaag presenteren we een tweede heerlijk gerecht met een kleine watervoetafdruk: vegetarische lasagne met aurbergine en spinazie. Dit recept heeft een familielid van mij zelf bedacht en is geïnspireerd op andere vegetarische lasagnerecepten mét een sterke Italiaanse toets. Deze zalige lasagne is op etentjes met vrienden en familie gegarandeerd een groot succes. Bovendien kan je erbij vertellen dat dit gerecht een kleine watervoetafdruk heeft. Wat wil je nog meer? Hieronder leg ik even uit hoe je deze superlekkere veggie lasagne klaarmaakt.

Vegetarische lasagne met aubergine en spinazie

Ingrediënten voor 4 personen

 • (volkoren) lasagnevellen
 • 2 aubergines
 • 1 grote zak spinazie (400 à 500 g)
 • 4 tomaten
 • 1 handvol basilicum
 • 2 à 3 handenvol groene olijven
 • (vegan) ricotta (250 g)
 • (vegan) mozzarella (250 g)
 • ca. 150 g (vegan) parmezaan
 • 2 eieren
 • oregano
 • zout
 • peper

Bereidingswijze

Snijd de aubergines in lange schijven van 2 à 3 mm, leg ze naast elkaar op een groot bord en bestrooi ze met zout. Laat ze zo’n 10 minuten rusten. Spoel de aubergineschijven nadien af met water en dep ze droog met een doekje of handdoek.

Bak de aubergines in olie in een pan tot ze bruinig zijn langs beide kanten. Snijd de tomaten intussen in schijfjes. Leg deze ingrediënten vervolgens even opzij.

Maak dan de ricottasaus klaar. Was daartoe eerst de spinaziebladeren en doe de steeltjes eraf. Laat deze krimpen in een pot op een laag vuur. Je zal merken dat de spinaziebladeren heel snel krimpen wanneer ze opgewarmd worden. Als de volledige zak spinazie toegevoegd is, voeg je de ricotta en de eieren toe. Kruid het geheel af met peper en zout. Blijf constant roeren.

Zet de saus even opzij en snij de olijven middendoor. Giet het vocht van de olijven niet weg, want dat heb je later nog nodig. Was ook de basilicumblaadjes.

Start nu met het in lagen leggen van de lasagne in een glazen ovenschaal. Begin met een laag olijven, tomaten en basilicum. Giet daarover wat olie en vocht van de olijven en kruid af met oregano. Leg daarover een laag lasagnevellen. Nadien volgt een laag met ricottasaus. Daarover leg je opnieuw een laag lasagnevellen. De volgende laag is een laag met aubergineschijven, gevolgd door een nieuwe laag lasagnevellen. Vervolgens begin je weer van voren af aan met tomaten, basilicum, oregano, olijven, olie en vocht van de olijven. Ga zo door tot je ovenschaal volledig gevuld is.

Werk af met mozzarella, die je in stukjes scheurt, en parmezaan.

Zet de ovenschotel ongeveer drie kwartier in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Waarom is dit gerecht zo goed voor je watervoetafdruk?

 1. Dit is een vegetarisch gerecht. De watervoetafdruk van vleesgerechten is gemiddeld genomen ongeveer 1300 l groter dan die van vegetarische gerechten. Vegetarisch eten betekent dus doorgaans waterbewust eten!
 2. De hoofdingrediënten – aubergines, spinazie en tomaten – zijn momenteel seizoensgroenten. Bekijk de groentekalender van Velt, waar je deze groenten onder de maand juli terugvindt. Seizoensproducten hebben een kleinere watervoetafdruk dan niet-seizoensproducten. Meer info vind je in dit artikel. Bovendien is het ook voor de ecologische voetafdruk een goed idee om voor lokaal en seizoensgebonden te kiezen.
 3. De watervoetafdruk van 100 g volkoren pasta is 60 l kleiner dan die van witte pasta. Kies dus voor volkoren pasta en verklein je watervoetafdruk. Bovendien is volkoren pasta, rijst en brood ook gewoon gezonder dan de witte varianten.

Voor de opmerkzame lezers onder jullie: dit gerecht bevat vrij veel kaas. De (wereldgemiddelde) watervoetafdruk van 200 g kaas is ongeveer 1000 l. Vrij veel dus. Gelukkig bestaan er heel wat vegan alternatieven. Denk aan kaas van merken als Violife, Fermentino of Follow Your Heart. Bio-Planet heeft bijvoorbeeld een vrij groot aanbod aan vegan kazen. Kijk op de website van Try Vegan om te ontdekken in welke winkel je welke kaas kan kopen. Vooral vegan mozzarella is gemakkelijk te vinden in verschillende winkels. Voor ricotta en parmezaan is dit iets minder evident. Bij Albert Heijn verkopen ze bijvoorbeeld wel Violife Prosociano wedge, een alternatief voor Parmezaan. Bovendien kan je zelf ook vegan ricotta en parmezaan maken. Google het maar eens!

Graag nog meer weten over de watervoetafdruk van je eten en drank? Check dan zeker eens onze pagina met tips en nieuws rond voeding en drank!

Team Water Challenge

Team Water Challenge

Bereken je watervoetafdruk